DIS-Norge
 
  English Norsk  

Velkommen til seminar om kvenske slekter

Om du er interessert i å forske på kvenske slekter er du velkommen til seminar i Tromsø 22. – 24. september 2017. 

Seminaret er både for dem som ikke har holdt på med kvensk slekt særlig lenge og dem som har det.

Sted: Statsarkivet i Tromsø.

Tid: 22. september kl 18.00 til 24. september kl 16.

Kostnad:  Hver enkelt betaler mat og ordner med overnatting selv.

Antall deltakere: maks antall deltakere er 35. Først til mølla gjelder.

Påmeldingsfrist: 30. august 2017

Påmelding til trygg.jakola@gmail.com

Vi kjøper inn pizza til fredagskvelden og felles lunsj lørdag og søndag. Sum kr 250 pr pers.

Om du ønsker 10 ukers kursabonnement i Arkivdigital koster det kr 150.

Foreløpig program:

«Vår felles slektshistorie»

 

Et nytt Slekt og Data er på vei ut til deg

Trenger du tips til hvordan du kan finne slekt i USA? 

Da har vi en god nyhet til deg! Et nytt nummer av Slekt og Data er nemlig på vei ut i postkassen til alle medlemmene våre i disse dager, og temaet for denne utgaven er nettopp USA. 

Fra navnebytte til kilder

Her kan du blant annet lese mer om hvordan du finner emigranter før de dro, og etter de kom USA.

Du kan også lese mer om hvordan man kan spore opp emigranter som byttet navn da de kom til sitt nye hjemland. Samt om de lange linjene for emigrasjonen til USA, og et intervju med tidligere utenriksminister og ambassadør i USA, Knut Vollebæk og kona hans Ellen. Med mye mer.

Kan alltid leses digitalt

Husk at alle utgaver av  leses digitalt på denne siden:http://www.slektogdata.no/cms/slekt-og-data.html

 

Vi gratulerer Riksarkivet med 200 år

Uke 23 er Riksarkivets jubileumsuke. Arkivet fyller 200 år og feirer blant annet jubileumet med nye nettsider og åpen dag. 

Riksarkivet markerer jubileumet på ulike vis. På torsdag 8. juni har de blant annet åpen dag med en rekke foredrag og aktiviteter. Du kan blant annet få hjelp til slektsforskning av våre flinke slektsforskere i Slekt og Data Oslo/Akershus. Her kan du komme enten du er helt nybegynner eller mer erfaren.

Du finner mer informasjon om dagen og fullt program på denne siden.

Nye nettsider og nytt Digitalarkiv

De nye nettsidene til Arkivverket ble lansert 6. juni, hvor også Digitalarkivet har kommet i ny drakt.

Vi gratulerer så mye både med dagen og de nye nettsidene. Vi setter stor pris på det viktig Riksarkivet og andre arkiv gjør for å bevare nasjonens hukommelse, og all den hjelpen de bistår våre medlemmer med i sine slektssøk.

Foto: Arkivverket

 

 

Samlet for tillitsvalgtkonferanse

I helgen er nesten 100 av Slekt og Datas tillitsvalgte samlet på Gardermoen for å få inspirasjon og kunnskap som de skal ta med seg tilbake til våre lokallag over hele landet.

Det er disse som legger grunnlaget for all den aktiviteten som foregår i lagene våre, og deres innsats er uvurderlig for å kunne ha en så aktiv organisasjon som vi har.

På konferansen får deltakerne blant annet lære mer om hvordan man kan lage lokale grupper for dem som driver med DNA i slektsforskningen, hvordan man holder gode kurs og hvordan man driver god kilderegistrering i lagene. Vi skal også presentere en beta-versjon av våre nye nettsider.

Konferansen får også besøk fra blant annet Arkivverket og Oslo Byarkiv, som skal fortelle mer om arbeidet de gjør.

Foto: F.v Generalsekretær Anne Schiøtz, Unn Hovdhaugen (Oslo Byarkiv), Johanne Bergkvist (Oslo Byarkiv) og leder Tone Moseid.

 

– Få hjelp fra Slektsforum

I flere uker har programmet Jacobsen på P1+ vært gjestet av ulike personer fra Slekt og Data.Onsdag 3.mai var turen kommet til vårt medlem Mette Skøien, som begynte med slektsforskning for en liten stund siden.

Til den utegående reporteren Eirik Baanerud fortalte hun mer om hvordan det har vært å dykke ned i slekta si.

Gikk på nybegynnerkurs i slektsforskning
Det var en bygdebok fra Raufoss som vekte hennes interesse for slektsforskning, og etter hvert meldte hun seg på et nybegynnerkurs i regi av Slekt og Data Oslo/Akershus. Hun har også oppsøkt Slektsforum, som hun varmt kan anbefale andre. Der sitter gode og flinke hjelpere klare til å hjelpe deg å komme nærmere røttene dine.

Egen historie til kjente omgivelser
Noe av det som er mest spennende, ifølge Skøien, er å finne ut at hus du har gått forbi mange ganger, kanskje har huset noen av dine forfedre.

Fikk svar på spørsmål
Innslaget kan du høre her. I samme sending er Sigbjørn Elvebakken, leder i Slekt og Data Oslo/Akershus gjest i studio. Han svarer der på innsendte spørsmål fra lytterne.

 

Ny samarbeidsavtale mellom Slekt og Data og Arkivverket

I fremtiden vil du kunne få hjelp til å finne røttene dine på Riksarkivet og alle statsarkiv. 

Tirsdag 28.mars ble det inngått en samarbeidsavtale mellom Slekt og Data og Arkivverket som favner hele Arkivverket. Avtalene ble underskrevet av riksarkivar Inga Bolstad og styreleder i Slekt og Data, Tone Eli Moseid.

– Avtalen med Slekt og Data styrker oss lokalt og bidrar til å gi brukerveiledning til publikum, som vi vet er svært etterspurt, sier Inga Bolstad.

Slekt og Datas leder Tone Moseid sier dette om den nye avtalen:

– Avtalen er et eksempel på godt samarbeid mellom staten og frivilligheten, hvor våre erfarne slektsforskere avlaster arkivene og bidrar til at flere folk får hjelp, sier Tone Moseid.

Allerede godt samarbeid i Trondheim og på Riksarkivet

Slekt og Data samarbeider allerede med Statsarkivet i Trondheim og Riksarkivet, der besøkende får hjelp fra våre dyktige slektsforskere til å finne sine røtter. Vi har også samarbeid om digitalisering og tilgjengeliggjøring av arkivmateriale.

Det ble signert to avtaler; en revidert hovedavtale om samarbeid og en særavtale om slektsveksted og arrangementer.  

Det nye i avtalene er at man i fremtiden vil få på plass slektsverksted, og legge til rette for arrangementer, økt aktivitet på lesesaler, foredragsvirksomhet og en positiv kunnskapsoverføring i samarbeid med alle statsarkiv på sikt. De gode samarbeidene som allerede finnes vil det nå jobbes med for å utvikle ytterligere. Det vil variere fra arkiv til arkiv hvor ofte Slekt og Data vil være tilstede.

 

Et nytt Slekt og Data er på vei ut til deg

I disse dager er årets første nummer av Slekt og Data på vei ut i postkassene til våre medlemmer. Dette nummeret har temaet «Sjø og kyst». 

I bladet finner du blant annet disse artiklene:

  • Historiske kilder til sjøfolk
  • Krigsseilerne
  • Slik leser du sjømannsrullene

Vi har også med en artikkel der tre medlemmer forteller om hvordan de klarte å spore opp sine forsvunnede sjømenn. Som en liten ekstra overraskelse, gir vi deg en historie av samme type som ikke står i bladet. Her får du derfor historien om den rømte sjømannen Samuel Karlson, skrevet av Synøve Svendsen:

En ung sjømann rømmer

Samuel er født i Tjølling 15. mai 1859. Moren dør tidlig, Samuel er fjorten år. Som så mange andre gutter drar han til sjøs. Første innrullering er datert i april 1875, bare ett par dager etter konfirmasjon.

Den siste turen over Atlanteren, etter fem år som sjømann, ender i Baltimore. Da rømmer han, alt iflg. rullene fra Larvik, og blir søkk borte. Det er ikke mulig å finne ham igjen noen steder, ikke i folketellinger, ikke i sjøinnrulleringer, ikke i dødsfall-lister.

Han er borte vekk. Helt til jeg en dag sender av gårde et søk «ut i skyene». Jeg har gjort så mange forsøk før uten å lykkes. Denne gangen dukker en Samuel Samuelsen 1859-modell opp blant mange andre Samueler. I Quebec i Canada. Tenk det, og jeg som hele tiden har lett etter Samuel Karlsen! Det er jo det navnet som står på «rullebladet» hans. Det var en tilfeldighet at jeg fant han nettopp med dette navnet. Men faren het Samuelsen, og selv om det vanlige var å bruke farens fornavn, noen han også gjorde her i Norge, hendte det vel at farens etternavn ble tatt i bruk som familienavn.

En søster, som giftet seg i 1884, er også innført i kirkeboka med etternavn Samuelsen.

 

Få slektshjelp på Riksarkivet

Vil du vite hvem du er og hvor du kommer fra? Da kan det lønne seg å ta en tur til Riksarkivet. 

En gang i måneden i tiden fremover kan du få hjelp til av flinke slektsforskere fra vårt lag i Oslo/Akershus på Riksarkivet. 

Hjelpen finner sted på mandager mellom 12 og 18, og de eksakte datoene er 6. mars, 3. april, 8. mai og 12. juni.

Tilbudet er splitter nytt, men Slekt og Data har allerede lignende populære tilbud både på Statsarkivet i Trondheim og på Byarkivet i Oslo.

På Riksarkivet finner du arkivmateriale etter statlige organer som departementer og direktorater, samt Høyesterett. Du finner Riksarkivet på Sognsvann i Oslo. De lønner seg å bestille kildematerialet du vil lete i på forhånd. Det kan du gjøre på Arkivportalen.

Foto: Arkivverket

 

Slekt og Data på P1+

Ulike personer fra Slekt og Data vil i tiden fremover være gjester i radioprogrammet Jacobsen på P1+ på mandager. Her tar de opp ulike tema som er relevante for slektsforskning, for å inspirere lytterne til å søke i sine egne røtter.

Innslagene er en del av en serie programmet har om temaet slektsforskning. Allerede har Tone Eli Moseid og Cathrine Apelseth-Aanensen vært gjester i studio.

Moseid gav lytterne en innføring i temaet slektsforskning og fortalte litt om hvordan du kan starte søket i din egen historie.

Programmet med henne kan du høre her.

Verdien av å snakke med familiemedlemmer

Cathrine Apelseth-Aanensen snakket om verdien av å snakke med sine eldre slektninger og høre deres historie.

Programmet med henne kan du høre her.

Hun har tidligere skrevet en lise over gode spørsmål du kan stille dine slektningene dine. Denne listen finner du her.

Jacobsen går på lufta mellom klokken 09 og 11 på hverdager.

 

Lær mer om slektsforskning med Slekt og Data

Søndag 19. februar er siste episode av «Hvem tror du at du er?» på lufta. Kanskje programmet har inspirert deg til å forske på din egen slekt? 

Det er ikke vanskelig å komme i gang med slektsforskning. Kanskje du allerede har funnet bestemor i folketellingen eller oldefar i kirkeboka? Men vet du hvordan du kommer videre?

Som slektsforsker trenger man kunnskap for å knekke slektsnøttene man har. Noen eksempler på problemstillinger man ofte møter på er:

• Hvordan finner man en person som flyttet?
• Hvor finner man noen som emigrerte?
• Hvor skal man lete for å finne ut mer enn bare navn og datoer?
• Og er du sikker på at du faktisk har funnet rett oldefar?

Som medlem av Slekt og Data får du hjelp og inspirasjon til å finne ut mer om din egen historie. Et medlemskap gir deg muligheten til å delta på kurs og møter over hele landet, hvor du får hjelp med slektsforskningen din. Du får også tilsendt vårt medlemsblad fire ganger i året.

Høres dette interessant ut? Her kan du melde deg inn

Foto: Musea i Nord-Østerdalen.

 

Syndiker innhold