DIS-Norge
 
  English Norsk  

Minnematerialet fra 22. juli 2011

Bildet viser blomsterhavet ved Oslo Domkirke få dager etter terrorangrepet

Med sorg minnes vi i dag terroranslagene for tre år siden.

Riksarkivet oppbevarer hilsener og gjenstander som ble lagt ned i Oslo etter terrorangrepet på Regjeringskvartalet og AUF sin sommerleir på Utøya 22. juli 2011. Et lite utvalg av dette minnematerialet er skannet og publisert på nettsidene til Digitalarkivet.

Mye av dette materialet oppbevares også i kommunene:
Se arkivportalen der finner du disse, 2 fra Drammen Byarkiv og det på Riksarkivet

Fra Oslo domkirke, Stortinget, Rådhuset, Grensen, Akersgata/Apotekergata og Utvika

Gjenstander fra Oslo domkirke:

 

Nytt fra Digitalakivet i juli 2014

Selv om det er flott sommervær og sol over det meste av landet vårt jobbes det med å digitalisere og publisere flere og flere kilder hos Digitalarkivet.

Jeg vil her legge ut det som har kommet så langt i juli - og benytte anledningen til å takke alle som bidrar, dette er til glede for oss alle!


Nytt fra Digitalarkivet

11. juli 2014: Nye   kirkeboksregistreringer er lagt ut .  Denne gangen er bidragene fra både pensjonatgjester og arkivverket. 
Listen over Siste 100 er oppdatert med detaljer .
Digitalarkivet ønsker alle god sommer! Vi tar ferie noen uker og det blir ikke nye data før i slutten av juli.

8. juli 2014: Nye kirkeboksregistreringer er lagt ut .  Denne gangen er bidragene fra Jostein Mediaa og Gunnhild S. Engstad og fra registreringsenheten på Voss.

 

XXXI Internasjonale kongress for genealogi og heraldikk i Oslo 2014

Den 31. internasjonale kongress for genealogi og heraldikk vil bli arrangert i Oslo i dagene 13. til 17. august 2014. Dette er et år med to viktige jubileer. Det er 200 år siden Norge fikk sin grunnlov og det er 700 år siden Oslo ble Norges offisielle hovedstad. Begge deler vil bli feiret i 2014. Kongressen arrangeres av Norsk Heraldis Forening og Norsk Slektshistorisk Forening.

På bakgrunn av dette er følgende tema valgt for konferansen:

Innvirkning på genealogi og heraldikk av store hendelser i en nasjons historie.

Les mer om kongressen her.

 

Forslagskassa har gjenoppstått!

Til høyre blant hurtigknappene finner du nå forslagskassa lett tilgjengelig. Den har eksistert en stund, men har ikke vært lett å finne. Nå kan du som er medlem i DIS-Norge sende inn gode forslag ved hjelp av forslagskassa. Kanskje er det et distriktslag, en prosjektgruppe eller et aktivitetsutvalg som er rett mottaker, men da skal vi sørge for å få sendt forslaget til rette vedkommende. Og svar skal du få.

Det er ikke nødvendig å vente til det er landsmøte for å sende inn forslag. Blant 10.000 medlemmer er det mange kreative sjeler, og forslag og gode ideer er viktige ingredienser for å få til en positiv utvikling av organisasjonen vår.

Med hilsen fra DIS-Norges styre

 

Nyhetsbrev fra Kulturvernforbundet mai/juni 2014

Landsmøte

Det ble et vellykket landsmøte på Leangkollen i mai. Mange gode diskusjoner, fin utflukt i veteranbuss til Oslofjordmuseet og tradisjonsrik middag med Akevitt gode historier. Landsmøtet vedtok to resolusjoner. Disse kan lese her: http://kulturvern.no/uttalelser-fra-norges-kulturvernforbundets-landsmote/

Kulturvernforbundets nye styre

Valgkomiteens forslag til nytt styre ble vedtatt ved akklamasjon på alle punkter. Både leder Jørg Eirik Waula, nestleder Torill Johnsen og fire av de øvrige sittende styremedlemmer tok gjenvalg. I tillegg ble Marianne Nilsen, Jon Suul og Anne Guri Gunnerød foreslått inn i styret. Styret i Norges Kulturvernforbund består etter landsmøtet av: Jørg Eirik Waula (leder), Torill Johnsen (nestleder), Ole Richenberg, Asgeir K Svendsen, Marianne Nilsen, Jon Suul, Anne Guri Gunnerød, Helga Reidun B Nesset (1. vara), Erik Rønning Johansen (2. vara)

Ny medlemsorganisasjon

Forbundet for Norske museumsvenner ble på landsmøtet 11. mai tatt opp som medlemsorganisasjon nummer 22 i Kulturvernforbundet. Organisasjonen FMF samler nærmere 50 venneforeninger ved ulike museer. Med 20 000 medlemmer i sammenslutningen blir FMF Kulturvernforbundets fjerde største organisasjon. Vi er veldig glade for å ha fått museumsvennene med på laget, da de er en selvfølgelig del av kulturvernfellesskapet og spiller en viktig rolle i det aktive kulturvernet, for eksempel under Kulturminnedagene.

Registrering til kulturminnedagene: vinn fotopris

Det nærmer seg frist for registrering til årets Kulturminnedager (15. juli). Årets tema er «Den store reisen – 200 års samfunnsutvikling». I samarbeid med Foto Knudsen blir det i år en kåring av beste bilde lastet opp i arrangementskalenderen. Vinneren får overrakt en forstørrelse på plexiglass av det opplastede bildet, samt gavekort på trykket fotobok med bilder fra arrangementet. Kåringen gjelder bare bilder lastet opp før 15. juli. Se www.kulturminnedagene.no for informasjon om registrering. Direktelink til registreringsskjema: https://fs18.formsite.com/kulturvern/form8/form_login.html

 

DIS-post til alle medlemmer - månedlige nyhetsbrevDIS-Norge, Slekt og Data har besluttet å sende ut DIS-posten til våre medlemmer.

DIS-posten vil komme ca. hver måned bortsett fra juli, da det er ferie.

Ønsker man ikke å motta DIS-posten kan man melde seg av tjenesten ved å følge denne linken: http://www.disnorge.no/cms/minside.html og klikke av for at man ikke ønsker informasjon via e-post fra DIS-Norge.

DISposten kan du lese her: DIS-posten

 

Inga Bolstad blir ny riksarkivar

 

(Pressemelding): Inga Bolstad ble i statsråd i dag fredag 20. juni utnevnt til riksarkivar og leder for arkivverket. Bolstad etterfølger Ivar Fonnes som fratrådte 1. juni da han fylte 70 år.

Inga Bolstad (f. 1966) har de siste 14 årene hatt lederstillinger i Skatteetaten. Først var hun avdelingsdirektør i Skattedirektoratet, og fra 2007 har hun vært direktør for Skatteetatens IT- og servicepartner, SITS. Hun har hele tiden vært en del av skatteetatens toppledelse og har hatt ansvar for både organisasjonstjenester og en større reorganisering i etaten.

Ny Riksarkivar Inga Bolstad og kulturminister Thorhild Widvey
(Foto: Kulturdepartementet/Marius Bakke)

 

Publiserte dokumenter for medlemmer

Protokollen fra Landsmøtet 2014 som ble avholdt på Eidsvoll er nå publisert, på samme sted som alle dokumentene til LM14 ligger. Du må være innlogget for å få de fram, så klikker du deg inn på 2014 i menyen til venstre.

Så er det laget et nytt menypunkt som heter "Nytt fra styret" som erstatter den tidligere lederbloggen, og her vil det komme et hurtigreferat noen dager etter hvert styremøte. Referat fra styret juni 2014 er derfor nå publisert.
For å få opp dette referatet må du være innlogget på DIS-Norges nettside.

 

 

Nrk varsler ny sesong med slektsjakt!

Det blir flere sesonger med NRKs suksessrike slektsserie «Hvem tror du at du er?».

Og vi gleder oss!

Bildet viser ballettdanser Ingrid Lorentzen og førstekonsulent Finn Karlsen fra forrige sesong.
Bildet er tatt ut fra serien i 2013.

Du kan lese hele artikkelen her: Ny sesong med "Hvem tror du at du er?".
Det er ikke bestemt når den nye sesongen skal sendes, dette er et krevende stykke arbeid det trengs tid for å produsere.

NRK.no skriver:

Prosjektsjef Marie Sjo i NRKs eksternredaksjon forteller at de nå har blitt enige med produksjonsselskapet Monster om å lage en tredje sesong med «Hvem tror du at du er?».

– Serien har vært en formidabel suksess, og er elsket av vårt publikum. Samtidig favner den vidt inn i NRKs samfunnsoppdrag, sier hun.

Over åtte mandager har ulike kjendiser fått brettet ut sine forfedres ofte rørende og tragiske skjebner.

– Historiene som har blitt fortalt berører nasjonens felles historie. De er større enn enkeltskjebnene som blir presentert, og har klart å samle folket og skape ny interesse for slektsforskning, sier Sjo.

Sterke tall

Analysesjef i NRK Kristian Tolonen sier at «Hvem tror du jeg er"» er en av de ti mest sette programmene utenom nyheter på TV hittil i år – og det selv om porgrammet ikke sendes i helgen, som er den virkelige TV-høytiden.

– Sett mot forrige sesong har tallene økt med nesten 100.000 seere, og da ble programmet sendt på søndager, som er den største TV-dagen målt i seertid, sier Tolonen.

På det meste har programmet hatt over en million seere, mens snittet så langt har vært 876.000 seere i hver episode.

 

Norsk Forening for Fartøyvern fikk Fyrtårnprisen 2014!

Vi gratulerer  Norsk Forening for Fartøyvern med Fyrtårnprisen 2014!

Generalsekretær Hedda Lombardo mottok prisen på vegne av foreningen i Brønnøysund.

For å styrke arbeidet med kystkultur deler Samferdselsdepartementet ut Fyrtårnprisen.

- Regjeringen vil styrke både sjøtransport, sjøsikkerhet og aktiviteten langs kysten. Kysten er spekket med ressurser og muligheter, både for næringsaktivitet og for hygge. Fyrtårnprisen bidrar til å fremheve noe av det viktige arbeidet som gjøres for kysten vår, sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen.

 

Syndiker innhold