DIS-Norge
 
  English Norsk  

Trenger du en oversikt over hvordan et navn kan skrives?

I slektsforskningen kan det være lurt å kjenne til de ulike stavemåtene et navn kan ha for å finne den man leter etter. Men det er ikke alltid så lett å vite hvilke stavemåter som faktisk finnes. Derfor gir vi deg nå en oversikt over de ulike variasjonene slik at du enkelt kan finne frem neste gang du søker.

Vårt distriktslag i Hordaland har laget en oversikt over ulike stavemåter et navn kan ha, basert på opplysningen fra folketellingen i 1900. Du finner oversikten på denne siden. Merk at du må være medlem for å få tilgang.

Denne oversikten er svært nyttig med tanke på at navnet Fritjof for eksempel kan skrives på 90 ulike måter, og at Bergliot finnes i over 50 ulike variasjoner.

Også etternavn, steder, gårder og yrker

I tillegg til fornavn finner du også en oversikt over etternavn, fødested/sted, gårder og yrker/stand. Alt inndelt alfabetisk, slik at du enkelt kan finne frem.

På bildet: Bergljot Larrson, forstanderinne i Norsk Sykepleierforbund. Foto: Leif Ørnelund/Oslo Museum

 

Kilder til 2. verdenskrig

Synes du 2. verdenskrig er et interessant tema får du her et utvalg av relevante og spennende kilder som du kan fordype deg i. 

Slektsforskning

330 Skvadronens kampdagbøker 12.04.41-25.03.43
330 skvadronens operasjonsdagbøker fra 2. verdenskrig. Angivelser av tokt og besetningsmedlemmer.

Andre verdenskrig - et dypdykk i kildene
Nettutstilling laget av Statsarkivet i Bergen.

Våre Falne
Stor og søkbar database som er utviklet av VG, med datagrunnlag fra Slekt og Data og Nasjonalbiblioteket. Du kan lese mer om 11.893 norske ofre fra andre verdenskrig. Mange av biografiene har også bilder. Du kan søke på navn, steder og hendelser, samt se en kartpresentasjon over hvor dødfallene fant sted. Der kan du også få et historisk bakteppe hvilke krigshandlinger som fant sted på ulike datoer.

Døde etter bombinga av Laksevåg 4. oktober 1944
Denne basen inneholder opplysninger om de 193 sivile som i ettertid ble erklært død som følge av bombeangrepet mot ubåtbunkeren på Laksevåg i Bergen 4. oktober 1944. Om en person er funnet registrert i offentlige protokoller, er dette angitt med dato og reg.nr.

Døde i Bergen som følge av flyangrepet 29. oktober 1944
Denne basen inneholder opplysninger om personene som mistet livet da allierte fly gjennomførte en feilbombing i Bergen. 43 personene, deriblant 4 brannmenn, mistet livet som følge av angrepet.

Fangeprotokoll for politiske fanger ved Bergen kretsfengsel 1940-1942
Skannet fangeprotokoll. Haftbuck fra 7.august 1940 til 18.februar 1942.

 

Samlet for tillitsvalgtkonferanse

I helgen er nesten 100 av Slekt og Datas tillitsvalgte samlet på Gardermoen for å få inspirasjon og kunnskap som de skal ta med seg tilbake til våre lokallag over hele landet.

Det er disse som legger grunnlaget for all den aktiviteten som foregår i lagene våre, og deres innsats er uvurderlig for å kunne ha en så aktiv organisasjon som vi har.

På konferansen får deltakerne blant annet lære mer om hvordan man kan lage lokale grupper for dem som driver med DNA i slektsforskningen, hvordan man holder gode kurs og hvordan man driver god kilderegistrering i lagene. Vi skal også presentere en beta-versjon av våre nye nettsider.

Konferansen får også besøk fra blant annet Arkivverket og Oslo Byarkiv, som skal fortelle mer om arbeidet de gjør.

Foto: F.v Generalsekretær Anne Schiøtz, Unn Hovdhaugen (Oslo Byarkiv), Johanne Bergkvist (Oslo Byarkiv) og leder Tone Moseid.

 

– Få hjelp fra Slektsforum

I flere uker har programmet Jacobsen på P1+ vært gjestet av ulike personer fra Slekt og Data.Onsdag 3.mai var turen kommet til vårt medlem Mette Skøien, som begynte med slektsforskning for en liten stund siden.

Til den utegående reporteren Eirik Baanerud fortalte hun mer om hvordan det har vært å dykke ned i slekta si.

Gikk på nybegynnerkurs i slektsforskning
Det var en bygdebok fra Raufoss som vekte hennes interesse for slektsforskning, og etter hvert meldte hun seg på et nybegynnerkurs i regi av Slekt og Data Oslo/Akershus. Hun har også oppsøkt Slektsforum, som hun varmt kan anbefale andre. Der sitter gode og flinke hjelpere klare til å hjelpe deg å komme nærmere røttene dine.

Egen historie til kjente omgivelser
Noe av det som er mest spennende, ifølge Skøien, er å finne ut at hus du har gått forbi mange ganger, kanskje har huset noen av dine forfedre.

Fikk svar på spørsmål
Innslaget kan du høre her. I samme sending er Sigbjørn Elvebakken, leder i Slekt og Data Oslo/Akershus gjest i studio. Han svarer der på innsendte spørsmål fra lytterne.

 

Ny samarbeidsavtale mellom Slekt og Data og Arkivverket

I fremtiden vil du kunne få hjelp til å finne røttene dine på Riksarkivet og alle statsarkiv. 

Tirsdag 28.mars ble det inngått en samarbeidsavtale mellom Slekt og Data og Arkivverket som favner hele Arkivverket. Avtalene ble underskrevet av riksarkivar Inga Bolstad og styreleder i Slekt og Data, Tone Eli Moseid.

– Avtalen med Slekt og Data styrker oss lokalt og bidrar til å gi brukerveiledning til publikum, som vi vet er svært etterspurt, sier Inga Bolstad.

Slekt og Datas leder Tone Moseid sier dette om den nye avtalen:

– Avtalen er et eksempel på godt samarbeid mellom staten og frivilligheten, hvor våre erfarne slektsforskere avlaster arkivene og bidrar til at flere folk får hjelp, sier Tone Moseid.

Allerede godt samarbeid i Trondheim og på Riksarkivet

Slekt og Data samarbeider allerede med Statsarkivet i Trondheim og Riksarkivet, der besøkende får hjelp fra våre dyktige slektsforskere til å finne sine røtter. Vi har også samarbeid om digitalisering og tilgjengeliggjøring av arkivmateriale.

Det ble signert to avtaler; en revidert hovedavtale om samarbeid og en særavtale om slektsveksted og arrangementer.  

Det nye i avtalene er at man i fremtiden vil få på plass slektsverksted, og legge til rette for arrangementer, økt aktivitet på lesesaler, foredragsvirksomhet og en positiv kunnskapsoverføring i samarbeid med alle statsarkiv på sikt. De gode samarbeidene som allerede finnes vil det nå jobbes med for å utvikle ytterligere. Det vil variere fra arkiv til arkiv hvor ofte Slekt og Data vil være tilstede.

 

Et nytt Slekt og Data er på vei ut til deg

I disse dager er årets første nummer av Slekt og Data på vei ut i postkassene til våre medlemmer. Dette nummeret har temaet «Sjø og kyst». 

I bladet finner du blant annet disse artiklene:

  • Historiske kilder til sjøfolk
  • Krigsseilerne
  • Slik leser du sjømannsrullene

Vi har også med en artikkel der tre medlemmer forteller om hvordan de klarte å spore opp sine forsvunnede sjømenn. Som en liten ekstra overraskelse, gir vi deg en historie av samme type som ikke står i bladet. Her får du derfor historien om den rømte sjømannen Samuel Karlson, skrevet av Synøve Svendsen:

En ung sjømann rømmer

Samuel er født i Tjølling 15. mai 1859. Moren dør tidlig, Samuel er fjorten år. Som så mange andre gutter drar han til sjøs. Første innrullering er datert i april 1875, bare ett par dager etter konfirmasjon.

Den siste turen over Atlanteren, etter fem år som sjømann, ender i Baltimore. Da rømmer han, alt iflg. rullene fra Larvik, og blir søkk borte. Det er ikke mulig å finne ham igjen noen steder, ikke i folketellinger, ikke i sjøinnrulleringer, ikke i dødsfall-lister.

Han er borte vekk. Helt til jeg en dag sender av gårde et søk «ut i skyene». Jeg har gjort så mange forsøk før uten å lykkes. Denne gangen dukker en Samuel Samuelsen 1859-modell opp blant mange andre Samueler. I Quebec i Canada. Tenk det, og jeg som hele tiden har lett etter Samuel Karlsen! Det er jo det navnet som står på «rullebladet» hans. Det var en tilfeldighet at jeg fant han nettopp med dette navnet. Men faren het Samuelsen, og selv om det vanlige var å bruke farens fornavn, noen han også gjorde her i Norge, hendte det vel at farens etternavn ble tatt i bruk som familienavn.

En søster, som giftet seg i 1884, er også innført i kirkeboka med etternavn Samuelsen.

 

Fortsatt mulig å bli med på tur til USA høsten 2017

Vi gjentar suksessen og inviterer til ny tur til USA i 2017 i samarbeid med Escape reisebyrå
27. september – 12. oktober 2017 går turen til Midtvesten, Arches National Park og Salt Lake City i Utah. Reiseledere er som tidligere populære Jonny Lyngstad og Inger-Torill Kirkeby.

Turen starter i Midtvesten der så mange nordmenn slo seg ned. Dere skal få oppleve det norske Amerika, høre om utvandrernes liv og møte representanter for dagens norsk-amerikanere. Det blir besøk i museer og arkiver, og ikke minst mulighet til å drive med slektsforskning. Samtidig skal dere også være turister og oppleve mye av det som dette store landet har å by på.

LES HELE PROGRAMMET HER >

LYST TIL Å BLI MED?
Turene våre til USA er erfaringsmessig svært populære. Det er plass til 40 deltakere og turen fylles opp fortløpende. Turen koster 33 550 kroner per person. Dette inkluderer fly, overnatting i dobbeltrom, frokost og rundreise med besøk, inngangsbilletter og norsk reiseledelse på hele turen.

Reisen bestiller du direkte hos vår samarbeidspartner: www.escape.no/reiser/slekt-data-usa De kan også svare på praktiske spørsmål knyttet til turen: Telefon 24 14 94 00 eller post@escape.no

 

Släktforskardagarna i Sverige, noe for deg?

De svenske slektsforskerdagene går av stabelen 26-27 august i Halmstad

Arrangementet samler mange tusen slekts- og historieinteresserte mennesker, både fra Sverige og andre land. 

Temaet for Släktforskardagarna er ”Vägar till Västerhavet", og arrangementet finner sted på Halmstad Arena 26-27 august 2017.

I tillegg til en stor messe med mange utstillere, vil det også være mange forelesninger. På programmet finner man blant annet disse foreleserne:

  • Gunnar Dahl om å skrive om sin slekt. Han gav i fjor ut boken Sanning, skröna och muntlig tradition, som ble Årets slektsbok 2016 i Sverige.
  • Bengt Gärdfors om tysklandsfarerne - historien om den glemte svenske utvandringen til Nord-Tyskland mellom 1865 og 1914.

  • Andreas Karlsson om Anna Karlsson om "Trollkvinnor, spågubbar och kloka gummor".

  • Christian Kirchner om slektforskning i Tyskland.

Les mer om programmet, og arrangementet forøvrig på denne siden.

 
 

Få slektshjelp på Riksarkivet

Vil du vite hvem du er og hvor du kommer fra? Da kan det lønne seg å ta en tur til Riksarkivet. 

En gang i måneden i tiden fremover kan du få hjelp til av flinke slektsforskere fra vårt lag i Oslo/Akershus på Riksarkivet. 

Hjelpen finner sted på mandager mellom 12 og 18, og de eksakte datoene er 6. mars, 3. april, 8. mai og 12. juni.

Tilbudet er splitter nytt, men Slekt og Data har allerede lignende populære tilbud både på Statsarkivet i Trondheim og på Byarkivet i Oslo.

På Riksarkivet finner du arkivmateriale etter statlige organer som departementer og direktorater, samt Høyesterett. Du finner Riksarkivet på Sognsvann i Oslo. De lønner seg å bestille kildematerialet du vil lete i på forhånd. Det kan du gjøre på Arkivportalen.

Foto: Arkivverket

 

Slekt og Data på P1+

Ulike personer fra Slekt og Data vil i tiden fremover være gjester i radioprogrammet Jacobsen på P1+ på mandager. Her tar de opp ulike tema som er relevante for slektsforskning, for å inspirere lytterne til å søke i sine egne røtter.

Innslagene er en del av en serie programmet har om temaet slektsforskning. Allerede har Tone Eli Moseid og Cathrine Apelseth-Aanensen vært gjester i studio.

Moseid gav lytterne en innføring i temaet slektsforskning og fortalte litt om hvordan du kan starte søket i din egen historie.

Programmet med henne kan du høre her.

Verdien av å snakke med familiemedlemmer

Cathrine Apelseth-Aanensen snakket om verdien av å snakke med sine eldre slektninger og høre deres historie.

Programmet med henne kan du høre her.

Hun har tidligere skrevet en lise over gode spørsmål du kan stille dine slektningene dine. Denne listen finner du her.

Jacobsen går på lufta mellom klokken 09 og 11 på hverdager.

 

Syndiker innhold