DIS-Norge
 
  English Norsk  

Kom i gang med slektsforskning!

Om man aldri har drevet med slektsforskning kan det føles både uangripelig og overveldende i starten. Hvor og hvordan skal man egentlig begynne? Disse tipsene kan være gode å ha når man er nybegynner, men er også en god guide om man er mer erfaren:

1. Snakk med slekt og kjente for å samle mest mulig opplysninger før du begynner å lete andre steder
Første bud er å snakke med levende slektninger – enten det er foreldre, besteforeldre eller kanskje oldeforeldre. De vet mer enn deg. Spør og grav både om deres egen historie, og om familiens. Her er våre tips til de viktigste spørsmålene du bør stille når du driver med slektsforskning. 

2. Oppsøk familiens gamle fotoalbum
Gå grundig til verks for å dokumentere hvem som er avbildet. Notér både navn, fødested, fødselsdato, dødsdato og alt av andre relevante og interessante opplysninger. Husk å ikke bare spørre om hva og hvor, men også hvorfor. Det fleste historier blir mer spennende når du klarer å sette det inn i et større sammenheng.

3. Planlegg forskningen din
Det er lurt å være systematisk fra første stund. Skriv ned hvor du har funnet opplysningene dine, det er fort gjort å glemme. Tenk igjennom hvordan du vil registrere dataene dine. Registrer kilder for alle opplysninger og vurder kildene. Vær kritisk - det er ikke alt du kommer over som alltid er helt riktig. Husk alltid å sjekke opplysningene du finner på Internett med de originale kildene.

4. Skaff deg et slektsprogram
Et slektsprogram kan hjelpe det å holde orden på dataene dine. Test ut forskjellige program og se hva du liker. Her finner du en liste over de mest brukte programmene.

5. Lær deg det mest grunnleggende
Ta et nybegynnerkurs i regi av DIS-Norge, Slekt og Data, eller les deg opp på det mest grunnleggende. Da sparer du deg for mye arbeid. Bøkene «Våre Røtter» og «På sporet av familien» gir begge god og lettfattelig innføring i slektsforskning.

6. Start letingen etter mer informasjon om din slekt
Nå er det enklere enn noen gang å søke i fortiden hjemmefra, mye er digitalisert og lett tilgjengelig fra din egen PC eller mobil:

7. Be om hjelp, og hjelp andre
Alle slektsforskere opplever å få noen slektsnøtter som er vanskeligere å knekke enn andre. Da kan det være lurt å be hjelp. Det som kjennetegner mange slektsforskere er nettopp vilje og evne til å hjelpe andre.

  • Slektsforum er et av Norges største forum for slektsforskere. Her kan alle som er interessert i slekt og familiehistorie delta. Ingen spørsmål er for små eller for store. Digitalarkivet har også et eget forum hvor man kan få hjelp. 
  • Oppsøk kurs, foredrag og slektskafé i regi av DIS-Norge. Disse blir arrangert over hele landet, og her kan du møte og lære mer av andre som har samme interesse som deg. Mange slektsforskere syns også det er motiverende og givende å kunne dele informasjonen de har funnet med andre. DIS-Norges arrangementer er en arena for dette.
  • Ta kontakt med andre slektsforskere som er interessert i samme geografiske område som dine aner hører til gjennom slektsforskerbasen.