DIS-Norge
 
  English Norsk  

Bli med på å gjøre kirkebøker søkbare på Digitalarkivet - meld deg som registrator!

Last ned program for å registrere. Kontakt din koordinator for å sette i gang.

Hva går det ut på?

Registrering av kirkebøker vil si å skrive av de slektsrelaterte handlingene som finnes i kirkeboken, som f. eks. dåp, konfirmasjon, ekteskap og avdøde. Dette legges så inn i et program på PC'en som gjør det mulig å søke etter bestemte personer, som dåpsbarn, foreldre, faddere, konfirmanter, forlovere og avdøde med mere. På den måten blir det mye enklere å lete etter personer man ikke vet når ble født, konfirmert, gift eller døde.

Alle registreringer kommer ut på Digitalarkivet. Vi anbefaler nye registratorer å begynne med kirkebøker fra rundt 1880 og utover. Før dette bruker skriften å være vanskeligere å tyde og kirkebøkene ikke like oversiktlig ført. Dette varierer fra kirkebok til kirkebok. For å ikke begynne for hardt anbefales det å registrere deler av en kirkebok, for eksempel de dødfødte eller begravede. Det er ingen penger å tjene, men det koster heller ikke noe. DIS-Norge, Slekt og Data og Arkivverket gir opplæring og skaffer alt nødvendig underlags materiale. Du får møte og arbeide sammen med engasjerte slektsgranskere.

Kikk oss litt i kortene ved å laste ned programmet Augustus 2 her. Du får en pakke som inneholder programmet Augustus2 med hjelpefiler, bruksanvisning for samme og formatstandarden Kyrre. Pakken heter 'Augustusinst-2-0-0.exe', og om du ikke har spesielle ønsker lager den to nye mapper direkte under harddisk C: (Augustus_skopi og Augustus2_eksport), lager en ny mappe kalt 'Augustus' under C:Programfiler. I sistnevnte mappe legges så programmet med hjelpefiler. På skrivebordet dukker det opp en stor, rød snirklet A, og ved å dobbeltklikke på dette ikonet skal programmet starte. Og så er det bare å begynne å lære ved å klå.

Neste skritt er å 'tegne seg på', og da får du en fadder som hjelper deg videre. Du melder deg helst til ditt distriktslag i DIS-Norge, Slekt og Data ved koordinator for kirkebokregistrering eller lederen. Sentralt kan du få hjelp fra en gruppe erfarne personer ved å henvende deg til kildereg@disnorge.no.

Vi venter ikke at du skal lese gotisk håndskrift. Det ville være kjekt om du hadde minst en finger på hver hånd. Og når du tenker riktig etter: Har du ikke gått og ventet på en utfordring? All opplæring blir vårt ansvar.