DIS-Norge
 
  English Norsk  

januar 2010

Det går framover

De som lurer på hvordan det går med nye hjemmesider for DIS-Norge - for det har vi jo hørt om lenge. Det har jeg nevnt her ved mange anledninger over et langt tidsrom. Vel vi nærmer oss at dette ikke lenger er et utsagn at det skal komme.

Sist lørdag var det møte i SFH der Jan, Espen og jeg gikk igjennom status og trakk ut et testpanel. Nå er det mottatt en rekke meldinger fra testpanelet som forsøkes innpasset.

Det arbeides flittig for å få alt på plass, men nå er jeg helt overbevist om at vi ganske snart er i mål.

 

Formidling av informasjon

Vi lever i et informasjonssamfunn. Det er slett ikke mangel på meldinger og kanalene er mange. Hvordan vi skal formidle informasjon er et viktig spørsmål.

Hvordan jeg som individ skal forholde meg til informasjonsjungelen, er et annet. Det jeg ihvertfall vet er at om ikke informasjonen kommer til meg enkelt og greit, da kommer den oftest ikke fram.

Vi har Slekt og Data, noen av laga har egne blad - fysiske blader eller digitale. Alle har hjemmesider og jeg regner med at de fleste sender eposter til sine medlemmer - noen sender kopi til meg og det er artig å se hva dere får til.

Men i dag vil jeg trekke fram DIS-Buskerud. De sender ut et Nyhetsbrev

Jeg tillater meg å lenke inn et jeg kom over og syns det er flott med kombinasjon av informasjon, nyheter og historier fra sentralt og lokalt hold.

 

Fylkesatlas

Da jeg i fjor var på Nynorske Litteraturdagar i Flåm, ble det vist flere kilder fra området. I tillegg ble noen av de tekniske løsningene også vektlagt.

Her er fylkesatlas for Sogn og Fjordane. Jeg har surfet rundt i fylket på ulike kart og med ulike visninger. Syns dette er veldig bra. Stedsnavn ned på detaljnivå er av interesse også for slektsforsking.

Har alle fylker slike atlas?

 

Kulturminneåret er historie

I går var det trolig siste møte i i Kontaktgruppa for Kulturminneåret. Jeg har møtt der for Norges Kulturvernforbund siden i fjor høst.

Vi gjennomgikk svslutningen av året og diskuterte hvordan vi skal rapportere om virksomheten. I tillegg vil vi vurdere å gi noen gode råd om hva som bør være på plass fra de forskjellige aktørene for å få til vellykkede år. Ikke minst er statens system med årlige bevilgninger en utfordring. Vi håper at våre tilbakespill skal hjelpe framtidige arrangører av år.

Og om 9 år er det Kulturminneår igjen - det skal heretter gjentas hvert 10. år.

 

Det inndelte Norge gjennom tidene

Forside

Beryl K. Ramvik har laget en bok ved navn "Det inndelte Norge gjennom tidene".  Boka er til salgs fra DIS-Norges kontor.

 • Et god hjelpemiddel for slektsgranskere
 • Lettere å finne frem til riktige kirkebøker, folketellinger osv..
 • Det er kommuner, fylker, len, amt, prestegjeld, prosti, fogderi, bispedømmer, sokn, kirkebygg
 • Soknene er delt opp i årstall i ulike prestegjeld
 • Utviklingen fra len til fylke med tid (ca)

 Alt dette er fra ca 1600-tallet til i dag.

Ordinær pris for boken er kr. 350,- pluss porto.

DIS-medlemmer for den for kr. 300,- pluss porto.

 

DIS-Nedre Romerike

I går var det møte i den nye avleggeren i DIS-OA. Det ble snakket om de mange kilder som fins i de støvete arkiver.

Vel 30 hadde møtt fram. Ute lyste fakler og inne var det både kaffe og kaker.

 

Släktdata om samtale med slektninger

Her har Släktdata en artikkel om innhenting av informasjon fra slektnigner. Jeg tillater å legge spørsmålene inn her, men lar dem beholde sin opprinnelige språkdrakt:

12 frågor som kanske kan sätta igång berättandet:

 1. Berätta om hur ditt barndomshem såg ut
 2. Vilka var dina favoritämnen i skolan?
 3. Vilket var ditt första jobb?
 4. Vilket var ditt första jobb, och gjorde du med din din första lön?
 5. Vad gjorde du den dagen Olof Palme mördades? (Eller annan lämplig händelse, t.ex när John F Kennedy mördades, den första månlandningen, när regalskeppet Wasa bärgades, när Berlinmuren föll, när andra världskriget tog slut)
 6. Vilket är det första TV-program/radioprogram du minns?
 7. Vet du hur dina föräldrar träffades?
 8. Vilken är den äldsta släkting du minns och vad kommer du ihåg om honom/henne?
 9. Hur firade ni jul i din barndom?
 10. Vilket är det svåraste beslut du har tagit i ditt liv?
 11. Vet hur dina föräldrar träffades?
 12. Vilka är dina hjältar?

Kanskje noe for deg som nå skal sette i gang med å skrive din slektsbok?
 

Tilgang nektet

Du må logge inn for å få adgang til denne siden.  Når du har meldt deg inn og betalt medlemskontingenten i DIS-Norge får du tilgang til denne og mange andre sider, samt gode medlemsfordeler. 

Meld deg inn idag

Hvis du allerede er medlem (eller er registrert som gjestebruker) og har et gyldig brukernavn og passord kan du logge inn på vanlig måte, oppgi brukernavn og passord til venstre på denne siden.

 

1 000

Da er det faktisk bloggen som jubilerer i dag. Med dette innlegget har jeg nådd akkurat 1 000 innlegg!

 

Kirker i Norge

I tilknytning til tjenesten Gravminner i Norge er det startet opp innsamling av bilder av kirker og kapeller. Fra Gravminner i Norge er det for hver kommune opprettet lenke til en side med kirkebildene for den aktuelle kommunen.

Vi legger ikke ut bilder av bedehus eller bårehus. Men kirken/kapellet trenger ikke å ha kirkegård for å komme med. Bilder av kirkebygg tilhørende andre menigheter enn Den norske kirke kan også sendes inn.

Vi bruker ett bilde av kirken tatt utvendig. Det bør vise kirken best mulig. Fortrinnsvis tas bildet i front, men det er ønskelig at bildet også viser litt av den ene siden på kirken. Dette gir et bedre bilde av kirken/kapellets form og størrelse. Man må ikke kutte tårnet/spiret på kirken, men vise den i hele dens høyde.