DIS-Norge
 
  English Norsk  

februar 2010

Historiemodus

Noen av oss har gått inn i historiemodus. Det er fordi DIS-Norge nå har eksistert i 20 år. Og da er det ganske mye som er blitt historie og som fort blir glemt om vi ikke får samlet og tatt vare på erindringene.

Men det er jo mange som er eldre enn oss, selv om vi avgrenser og forlanger tilknytning til både slektsforsking og dataverktøy.

Blant annet Rootsweb som mener at ideene om dette kan føres tilbake helt til 1976! Les mer om denen historien her.

At det var norske interesser med fra tidlig tid viser dette lille utklippet noe om: "I'm not sure when mailing lists first started appearing. LISTSERV, one of the most common programs for supporting mailing lists, was started in late 1986. In 1987, Alf Christophersen of Norway, and Marty Hoag of North Dakota State University, started the ROOTS-L mailing list, and gatewayed it with soc.roots, the Usenet newsgroup (renamed from net.roots shortly before.)"

 

Mediaplan Slekt og Data 2010

Mediaplan Slekt og Data 2010

 

Fravær koster

Jeg nevnte at jeg hadde "kontroll" over eposten da jeg dro til USA. Hjemme igjen er det en annen status. Postkassa flyter over av post som det må gjøres noe med. Det som enkelt og greit kan fjernes er borte, men så er det ganske mye igjen som krever noen timers jobbing.Det som haster mest er historieskrivingen i DIS-Norge, DIZ og årsmeldinga i Kulturvernforbundet - tror jeg.

Sofie katt har gitt tydelig beskjed om at fraværet har vært langt og krever masse oppmerksomhet.

Ute snør det, så det blir det vel snømåking også.

 

Hjemme igjen

Det er en lang reise fra Salt Lake City til Oslo, nå har jeg vært oppegående i mer enn 24 timer. Litt søvn på flyet, men det blir slett ikke det samme som å hvile ut i en seng.

Siste dagen var det helt hvitt i Salt Lake også, så overgangen til hjemlandet var ikke så stor. Riktignok har det kommet en del mer snø her mens jeg har vært borte.

Men noen avsluttende ord om oppholdet i USA.

Da jeg kom til biblioteket i går morges satt de og ventet på meg, rene velkomstkomiteen. Kathy lurte på om jeg kunne finne noe slekt for henne og Marilyn støttet opp om det. Tidligere hadde hun funnet både emigrasjon og folketelling med anen Karl. Men det var en viss differanse i alder, ikke umulig, men litt å sette spørsmålstegn ved. Så vi holdt på en stund, lette i Norge og i amerikanske folketellinger. Så til slutt endte vi opp med et nytt foreldrepar og kom til Askøy. På mange måter et lykketreff fordi det fins så mye digitalisert materiale derfra - søkbart.

Lagsgruppa skulle ta "klassebilde" og ville ha med både meg og Elaine, det er vi som ble plassert forrest.

Da det bildet var tatt kom det gaveoverrekkelse. Pam som jeg fortalte om forleden dag, var så lykkelig over at vi hadde funnet slekt og kom med en flott stein og takkens ord.

Deretter ble det et oppsummerende møte med Ray:

Bildet er ikke ment å være så veldig forståelig, men mer som et bevis på at det var en del seriøse diskusjoner og interesse for videre samarbeid framover. Så fikk jeg masse gaver, CDer med det de har registrert som kan være av interesse for oss. Det kommer til Slektsforskernes Hus og blir tilgjengelig der.

Vi avsluttet med lunsj sammen med alle som er engasjert i aktiviteter mot Norge og jeg understreker her som jeg sa der at jeg tror det viktigste har vært å møte menneskene og erfare hvordan de jobber.

Så gikk turen til flyplassen og en laaaang natt som ble dag og ettermiddag før jeg igjen er hjemme.

 

Nok en dag med fullt program

I går morges ble jeg plukket opp av Longsons igjen. Turen gikk rett til Tempel Square og omvisning der.

Det var en svensk jente som guidet denne dagen. Hun var sammen med sin sveitsiske kollega, men det var nok ikke så mange andre som forsto siden vi snakket nordisk.

Neste mål var konferansesenteret. En stor bygning med egen hage på taket.

Her er alle mine guider for dagen samlet inne i den store salen som kan romme 21 000 mennesker. Og her har også Sissel Kyrkjebø sunget.

Så var vi inne i Church History Library og det ble omvisning både til verksteder for forskjellige aktiviteter for å bevare og redde dokumenter, arbeid med film og digitalisering og besøk i ulike lagerarealer med tilpasset temperatur og luftfuktighet.

Her er et bilde fra lesesalen som er åpen for publikum. Teppet er laget etter mønster av forsatsblad i eldre bøker.

Så ble det offisielle programmet denen dagen avsluttet med lunsj der også Steve fra strategiske kontakter deltok. God mat og flott utsikt over byen.

Deretter en kort kaffepause på hotellet før resten av dagen og kvelden ble tilbrakt sammen med slektsforskere. Først møtte jeg ansatte og gruppa med Hedmark-aner i et fellesmøte. Så ble det Pam og jeg som lette i kirkebøker, folketelligner og annet og vi fant og vi fant, så det var ei lykkelig jente som skulle fordøye alle opplysningnene.

Deretter ble det mer prat om slekt, framtidige kontakter, USAturen vår og mye annet til langt på kvelden.

 

DISchat og mIRC

1. Last ned mIRC fra www.mirc.co.uk/get.html , klikk Save i dialogboksen som er vist nedenfor:

2. Vent til nedlastingen er ferdig og trykk "Open" for å starte installasjonen:

3. Trykk Next 

4. Trykk Yes

5. Gjør valg som vist og trykk Install

6. Trykk Finish

 

Chatzilla og FireFox

Mange av de som er på DISchat bruker programmet ChatZilla. ChatZilla er et programtillegg til nettleseren FireFox, og kan lastes ned og installeres kostnadsfritt. Det forutsettes at du har FireFox allerede. Hvis du ikke har FireFox, kan den hentes fra Firefox.no.

Laste ned og installere ChatZilla


Figur 1: Velge "Utvidelser" fra menyen i FireFox

Velg "Verktøy" og så "Utvidelser" fra menyen i FireFox (se figur 1). Da kommer det opp et bilde som i figur 2. Nederst til høyre i det skjermbildet er det en lenke Hent flere utvidelser. Ved å klikke på denne kommer du til Mozilla sin side for programutvidelser.


Figur 2: Oversikt over de tillegene som allerede er installert

 

 

ChatZilla 0.9.67 kommandoer

about

Display information about this version of ChatZilla.

alias [<alias-name> <command-list>]

Defines <alias-name> as an alias for the semicolon (';') delimited list of commands specified by <command-list>.  If <command-list> is a minus ('-') character, the alias will be removed.  If <alias-name> is not provided, all aliases will be listed.

attach <irc-url>

Attaches to the IRC URL specified by <irc-url>.  If you are already attached, the view for <irc-url> is made current.  If that view has been deleted, it is recreated.  You may omit the irc:// portion of the <irc-url>.  Examples are; /attach moznet, /attach moznet/chatzilla, and /attach irc.mozilla.org/mozbot,isnick.

away [<reason>]

 

Lange dager i Salt Lake City

Gårsdagen begynte med utflukt til Welfare Square:

Ray og ekteparet Longson og to misjonærer fra stedet var guider under besøket.

De lager en rekke produkter som prydes med bikubesymbolet i forskjellige produksjonsformer, kjøtt, ost, melk, konserver, vaskepulver og mye mer. Dette fins i en butikk som ikke tar penger, men der de som trenger hjelp kan handle etter en liste de har fått. Ellers så vi på innsamling av klær, opplæring av folk, arbeidskontor , møllevirksomhet og mye mer.

Her er et eksempel både på hermetiseringen og på at dette er en håndlaget quilt. Aktiviteter for å få folk i arbeid og for å hjelpe til der ting ikke var helt i orden var godt organisert. I veldig stor grad ble mye av dette drevet med frivillig innsats.

Så besøkte vi et mottak av klær og sko, Humanitarian Center. Der ble alt sortert i brukelig og ubrukelig, sendt videre for salg eller brukt som nødhjelp. Her ble også forskjellige typer nødpakker samlet sammen.

Så spiste vi lunsj i Lion House, der var det faktisk et rom med dette navnet. Litt spesielt siden det er 1875 som er vårt felles prosjekt.

Så ble jeg behørig merket for å delta i møtet for skandinaviaseksjonen ved Family History Library. Jeg ble invitert til å snakke om DIS-Norges ressurser og hadde en lydhør og spørrevillig forsamling rundt meg.

Deretter ble det kaffepause med Marilyn som kom med innspill til USA-turen vår. I tillegg gikk vi gjennom noen av hennes og noen av mine powerpoint-samlinger med tanke på utveksling av informasjon. Så tok vi med oss mat og spiste på rommet igjen, hyggelige omgivelser og mer slektsprat. Vi fikk også slått fast at Elaine fra biblioteket og jeg har felles aner fra Horg.

Kvelden ble avsluttet i det nye datarommet. Der holdt jeg samme foredrag som det jeg hadde for DIS-OA i januar, men denne gang på engelsk. I tillegg snakket vi om de ting deltakerne tok opp, norsk navneskikk, sjeleregistre, Slektsforum, Samlagsafstemningen og andre ting.

 

Dagen med de mange møter

Mandagen startet med et møte med alle som har noe med aktiviteter mot Norge å gjøre.

Det ble en kort presentasjon av hver enkelt og en kort presentasjon av DIS-Norge.

Så var det møte med lederen for biblioteket. Elaine møtte jeg også i Fergus Falls for halvannet år siden. Deretter ble det omvisning i de fem etasjene med ressurser og muligheter for slektsforskere.

Her er Elaine og jeg foran en av de illustrative anetavlene.

Her møtte vi en etasjeansvarlig og snakket litt med ham om hvordan de som bruker senteret får hjelp og hjelper seg selv.

Blant de mange som brukte tilbudene fant jeg også Marylin som jeg også var sammen med i Fergus Falls i august 2008. Hun var her med en gruppe som har norske aner og skulle forske på slekta si.

Men så fortsatte vi med diskusjoner om folketellinga 1875, eventuelle andre ting vi kan samarbeide om og jeg fikk mer informasjon om de aktivitetene som har interesse for Norge. Konkrete spørsmål enkelte av registratorene har tatt opp ble overbrakt, noen ble besvar umiddelbart og andre kommer etter hvert. Dette vil bli lagt ut i tydeforumet etter hvert eller enkeltspørsmål som ikke har allmenn interesse vil få sine svar på epost. Det som kanskje gleder flere er at vi nå vil få månedlig statistikk om utviklingen av registreringen. Konklusjonene er at de er veldig godt fornøyd med vår innsats. Det DIS-Norge har gjort kan leses direkte fra statistikken og jeg er helt enig i at det er veldig bra.

Så ble det kaffe på rommet med noen av Norge-forskerne.

Og så ble de middag med gjengen og mer prat ikke minst om DIStur til USA denne høsten. Der er det kommet flere interessante og viktige innspill.

Så ble jeg invitert med på forelesning om tilgjengelige ressurser og forskingsmuligheter samt litt om hva som vil komme av tilbud til slektsforskere.