DIS-Norge
 
  English Norsk  

oktober 2010

Slektsforskerdag i Bodø

For nesten nøyaktig et år sidne fikk jeg en invitasjon. Det var en invitasjon fra DIS-Salten til å være med på Slektsforskerdagen deres. Den lange tradisjonen vår sier at siste lørdagen i oktober, da er det Slektsforskerdag. Så gårsdagen begynte i Bodø.

Da jeg kom på fredag var været flott, solskinn, litt snø høyt oppe, men friskt. I går var det kommet en sterk vind som ulte rundt husene og da det ble tiden for at jeg skulle dra igjen var det en del snø som for rundt med vindkastene.

De grønne hjelperne er nesten helt klare til innrykk av slektsinteresserte besøkende.

Mange stands var på plass.

Flere stands, flere hjelpere og mange spørsmål.

 

Gratulerer med dagen!

Lykke til alle sammen med Slektsforskerdagen 2010.

Jeg vet at mange har jobbet iherdig i lang tid, planlagt, vurdert, tenkt om igjen og tatt noen beslutnigner. Alt dette kommer nå fram som Slektsforskerdagen vår.

På nærmere 30 steder er vi i dag klare for å fortelle andre om hvorfor vi har den hobbyen vi har og håpe på at den skal få ennå flere tilhengere. Enkelte andre deltar også med egne arrangement denne dagen og det er veldig hyggelig.

 

Gladmelding dagen før dagen

Del en av fullregistreringen av 1875 folketellingen er nå fritt tilgjengelig på nettet.

Du finner den her.

Aker, Aremark,Ås, Askim, Aurskog, Berg, Borge, Eidsberg, Glemmen, Kråkstad, Hobøl, Hvaler, Idd, Nannestad, Råde, Rakkestad, Rødenes, Rygge, Skjeberg, Skiptvet, Spydeberg,Trøgstad, Tune, Varteig og Vestby er her.

For Aker mangler noe som må fotograferes på nytt.

 

 

 

Egenaktivitet: slektsforsking

I går var det langdag på Oslo Byarkiv. Og etter flere forsøk greide jeg endelig komme meg dit og være der sammen med Laila. Veldig kjekt med en rådgiver når man begir seg utpå nye områder.

Jeg har mange å lete etter i stor-Oslo området- Lite av dette er digitalisert og det var en overgang å komme tilbake til mikrofilm igjen. Ganske artig var det å få opp originale folketellinger og lete etter kjente navn.

Men hvor bodde de? Adresse må man ha for å finne fram. Jeg var vel heldig som konsentrerte meg om søstra til oldemor og hennes barn - 13 stykker!

De fleste i storbyen flyttet mye på seg, men Karen Maria hold seg i Brinken 64 i 27 år. Det ble ikke funnet noen nye i dag, men en dåpsbekreftelse her og et ekteskap der, det går i riktig retning.

 

 

Fra Arbeidsutvalget

Tirsdag var det også møte i arbeidsutvalget.

Hovedsak var gjennomgang av styremøtet og lederkonferansen som er første helga i november.

Innkalling til lederkonferansen har gått ut for en stund siden, men nå kommer også mer detaljert informasjon. Vi gleder oss blant annet til å se hvordan den første lags-hjemmesiden er blitt. Det er DIS-Buskerud som er først ute.

 

På Stortinget

I går var det høring i Familie- og kulturkomiteen på Stortinget. DIS-Norge hadde meldt seg på og Mette og jeg møtte opp. Vi var i en pulje sammen med Norges Kulturvernforbund og noen av de andre medlemsorganisasjonene der.

Det er første gang vi møter i et slikt selskap, så hovedvekten i vårt budskap var å fortelle om DIS-Norge, hvem vi er og hva vi gjør. Dette som en begrunnelse for hvorfor vi har søkt om grunnstøtte.

Vi fikk noen spørsmål og svarte på dem.

 

Det digitale liv

Det er nylig gjort en undersøkelse om i hvor stor grad det digitale liv har utviklet seg i en rekke nasjoner - deriblant Norge.

Klikker du deg litt rundt i oversikten så ser man fort at Norge er kommet langt. Tilgjengelighet er knapt et problem. Min danske kollega Charlotte som tipset om lenken, hun bemerker forskjellene mellom de nordiske land.

Her er oversikten.

 

Møte på søndag

Tror faktisk det er det møtet som det har vært lettest å få til på lengfe. Søndag ettermiddag var ikke mange forhåndsopptatt. Så i går møtte Nils og jeg Espen i Øvre Slottsgate og diskuterte utviklingsoppgaver Nils har jobbet med en stund.

Espen møtte også Kari fra OA for å starte diskusjoner av et mulig framtidig kurs i laget.

 

Ny gjest i Digitalarkivet

DIS-Hordaland troner nå på toppen av DA sin meldingsliste og har levert inn sitt første bidrag. Det er et større OCR-skanningsprosjekt som nå blir tilgjengeliggjort.

Laget hr tatt i bruk en ny teknikk og et nytt verktøy som gjør det mulig å skanne mye på kort tid - og med bra resultat.

Ta en titt på "røysteføre ved kommuneval".

 

Slektsforskerdagen 2010

Som sikkert de fleste er klar over arrangeres den årlige Slektsforskerdagen lørdag 30. oktober som er imorgen!

Siste: I anledning dagen kan alle (ikke bare medlemmer) fritt benytte også den Java-baserte søkefunksjonen til Gravminner i Norge.

For å finne ut om det er et arrangement i næreheten av deg så klikk på Aktivitetskalenderen på den aktuelle dato, eller du kan klikke på "Husk"-plakaten for slektsforskerdagen øverst til høyre på siden her. Da vil du få opp alle de arrangementene som er lagt inn i DIS-Norges aktivitetskalender.