DIS-Norge
 
  English Norsk  

juni 2011

Fri tilgang til Ancestry

Lurer du på om du trenger Ancestry, om du skal benytte medlemstilbudet vi har på abonnement eller ikke?

Denne helga er det fritt fram til utgangen av 4. juli. Da kan du teste eller kanskje du rekker søke etter alle dine i denne perioden.

www.ancestry.com

 

Plakater

 

Biblioteket til NSF holder sommerstengt

I sommer vil biblioteket til Norsk Slektshistorisk Forening i Øvre Slottsgt. 2b, Oslo holde stengt.

Dette er gjeldende fra og med mandag 27. juni til og med søndag 21. august.

Fra og med mandag 22. august er det ordinære åpningstider.

 

På tur med mening

Norsk industriarbeidermuseum fins på Vemork. Der fins det også kilder som slektsforskere kan benytte seg av.

I tillegg har de laget noen turer der vi i løpet av sommeren kan vandre og samtidig komme hjem igjen med mer ballast. Til og med geocacherne har de tenkt på.

Les mer her.

 

Fristet over evne

I dag var jeg ute og kjørte bil på ettermiddagen og fikk inn blant annet en diskusjon om Hurtigruta som har seilt over TV-skjermene en tid. En eller annen BI professor (tror det .var Blindheim) debatterte med Stordalen. Innledningen til professoren gikk på at man hadde vel mest sett på de stedene der en selv hadde slekt, der slekta kanskje sto og vinket eller der en visste at en ane kom fra. At det neppe hadde vært så mye "seing" og at dette var typisk "Ola Nordmann" takter.

Dette var dårlig TV og NRK burde heller bruke pengene sine på flere utenlandskorrespondenter, det var hans konklusjon.

Hva er galt med slekt? Hva er galt med tilhørighet? Hva er galt med å være en del av en "folkemening"?

Jeg tillater meg å sidette siden jeg bare har sett de delene som har gått på NRK1 (tror ikke vi har den andre kanalen her sørafor)

 

Sommer og ferie

I tiden framover skal det bli stille og rolig her på bloggen. Istedenfor daglige innlegg kommer det av og til noe enten fordi noe skjer eller av andre årsaker

 

Ønsker alle en riktig god ferie!

 

Alternative kilder fra Eidsvoll i Akershus


Da kirkebøkene for Eidsvoll fra 1688 ble flammenes rov i brannen i prestegården natta til 9. januar 1877, mistet vi den viktigste kilden til bygdas personalhistorie. Vi har imidlertid noen få lysglimt, blant annet kommunikantbøkene fra 1820 til 1880. De inneholder lister over konfirmanter som har gått til nattverd første gang etter konfirmasjonen. Den eldste kommunikantboka 1820-34 ligger på Digitalarkivet sammen med Lassens utdrag av kirkebøkene 1688-1856.

Bøkene fra 1834 til 1880 har Kari Thingvold avfotografert og lagt ut på sin bloggside: Avfotograferte slektshistoriske kilder.

Bildet eies av Einar Engh

 

Det skal ikke være enkelt

Er Ingeborg en eller to eller tre personer?

Kom i går over et pussig tilfelle. to jenter blir født samme dag, døpt same dag og konfirmert samme dag og har naturlig vis samme fornavn. Det er heldigvis ikke snakk om to foreldrepar Ola og Kari, men ikke langt ifra.

Ved konfirmasjonen har den ene fått ny fødselsdato og hun ble døpt året før fødselen! Kan det være et tredje individ inne i bildet?

Dåpsdatoen fra konfirmasjonen fins på gravstenen.

Jeg er ikke helt sikker, men lett skal det altså ikke være.

 

Ancestry søker nå også utenfor egne baser

Ancestry har startet en ny søkemulighet som innebærer at de inkluderer interessante databaser som ikke er en del av Ancestrys egen samling.

Det innebærer at man med et søk kan få tilgang til ennå mer informasjon og få kontakt emd andre institusjoner og organisasjoner som er eiere av sine egne datasamlinger.

Dette kalles WebSearch.

 

Jeg finner dem ikke

Det er et utsagn som ofte lyder når folk leter etter sine i folketellinger. Hvorfor finner vi dem ikke?

I går lette jeg etter Signe i 1910. Mann og mange barn var "på plassen sin" og neste barn vet jeg kom i 1911 så hun må være levende. Hun er heller ikke hos foreldre eller søsken som alle bor i samme område. Jeg antar derfor inntil saken kan bli grundigere utforsket at hun er på en av sykehuslistene som er borte.

Hvis vi sier at Regel 1 er å sannsynliggjøre hvor personen skal befinne seg, så syns jeg det er en ganske allmenn og fornuftig undersøkelse. For eksempel de som var "en tur i Amerika", de finner vi ikke samtidig her hjemme.