DIS-Norge
 
  English Norsk  

september 2011

Folketellignen 1875 - nye muligheter

I går ble jeg lært opp til å administrere en egen gruppe for oss som driver og registrerer folketellingen 1875. Det innebærer at det nå vil bli mulig å sende meldigner direkte til alle som jobber på dette prosjektet og vi kan følge opp utviklingen.

Samtidig er det nå også mulig å gi råd om registreringen. Dette er noe flere korrekturlesere har nevnt. Samme registrator gjør gjentatt likeartet feil. Nå kan dette kommuniseres tilbake til vedkommende.

Oppskrift for å komme seg inn i denne gruppa ligger på Slektsforum i forumet for registrering av denne folketellingen.

Opplæringen er jo også litt interessant. Telefon med Salt Lake City, jeg har middagstid, de har såvidt fått i seg frokosten. Så tar det digitale over med både lysbildeshow og avsluttende test. Interessant konsept.

 

Gratulerer med seniorsurfdagen!

Seniornett forteller at hovedtema i år vil være Sosiale medier som Blogg, Facebook, Youtube, Twitter, Wikipedia og Skype.

Møteplassene velger selv hvordan de vil arrangere dagen, men seniornett har fire forslag som møteplassene kan velge en eller flere av etter behov. Vi tilbyr hjelp og støtte til disse fire punktene.

Sjekk informasjon i ditt nærmiljø for lokale arrangement.

 

Slektens valg

Jeg har fundert en tid på å skrive noe om valget vi nettopp var med på og koble dette mot slektsforsking. Dette fordi jeg opplevde årets valg på en ganske annen måte enn før, spesielt fordi vi har så mange andre kanaler å forholde oss til hverandre i.

Dere som har vært flittige lesere her vet at jeg for noe tid tilbake filosoferte over biskopenes inntreden i slektstreet. Denne gang er det ordførerne som har rangen. Foreløpig har jeg ikke oversikt over hvor mange av de nye ordførerne som hører til i "slekta", men det er flere. Det har vært veldig artig å følge flere av dem gjennom valgkam, opptelling og konklusjoner. På den måten har jeg vært mer "aktivt" med i dette valget enn noe tidligere valg.

Nå når oversiktene over de nye kommunestyrene tikker inn, har jeg også fått med meg at jeg har mange slektninger i flere av kommunestyrene nedover Gauldalen. Tar jeg med dem som har "giftet seg inn i slekta", da har jeg vel et godt flertall disse stedene.

 

Kursrabatt for DIS-medlemmer

Ta kurs i slektsforskning hos Folkeuniversitetet Nettstudier!

Alle nye og gamle medlemmer i DIS-Norge får en rabatt på 10 % når de melder seg på kurs i slektsforskning hos Folkeuniversitetet Nettstudier.

Dette er et kurs vi har samarbeidet med Folkeuniversitetet Nettstudier om å utvikle, og vi kan derfor varmt anbefale deg å ta dette kurset.

I stedet for ordinær pris, 2.500,- kroner, betaler du som DIS-medlem kun 2.250,- kroner for kurset!
Husk å skrive i kommentarfeltet at du er DIS-medlem når du melder deg på
 

 

 

Andre kurskvelden for nybegynnerne

Også på den andre kurskvelden møtte vi en lydhør og spørrevillig forsamling. Ikke alt er like greit å få til for alle, men med veiledning og noen besøk hos den enkelte så det ut til at de fleste kom innom det meste. Vi søkte og fant noen umulige sjeler og fikk da også snakket om hva som er lurt for å finne slike.

Laila tar et overblikk, mens Liv ordner oppropet og jeg er klar til første økt med PC og prosjektor.

 

Lunsj med Knut

Det er lenge siden Knut Bryn og jeg har hatt anledning til å treffes så da han skulle til Oslo i en annen sammenheng bestemte vi oss for en lunsj.

Vi diskuterte flere slektsfaglige tema ikke minst det med forskjeller og likheter mellom rene historikere og slektsfaglige folk. Dette må vi se om vi ikke kan få mere ut av.

Ellers hadde Knut fått ideer om tiltak som kan støttes av VOFO og dette kommer vi tilbake til på lederkonferansen i november

 

Kven trur du at du er?

I forbindelse med Forskingsdagene kommer det et spennende foredrag på Høgskolen i Volda 28.09.2011:

Om å forske på slekta i vår virtuelle alder

Hovudtittelen på foredraget er henta frå NRKs TV-serie som vinteren 2011 vart ein sjåarsuksess.

Den stadfesta at slekta er noko særs mange av oss framleis er interessert i, sjølv etter eit drygt hundreår med urbanisering, modernisering og individualisering.

I foredraget sitt vil Arnfinn Kjelland ta utgangspunkt i den formidable revolusjonen som publisering av dei viktigaste kjeldene på Internett har ført med seg. Kva betyr det for slekts-forskarar at kyrkjebøker, folketeljingar, dødsbuskifte, rettsprotokollar m.m. no er gratis tilgjengelege for alle gjennom Digitalarkivet?

Kjelland vil også snakke om korleis dei ulike kjeldene på nettet kan brukast, og korleis ein kan løyse nokre vanlege problem ein kan støyte bort i. Etter foredraget blir det høve til å prøve seg fram med søk i slektshistoriske kjelder på Internett.

 

Travle tider

Det har blitt en del reising på meg i det siste og når det skjer slike aktiviteter både i Coop, DIS og Statsbygg omtrent samtidig, da er det krevende å følge med.

I går kom jeg hjem fra Wien rett over midnatt. Så var det å møte opp til Slektskafe i Øvre Slottsgate klokka ti. Der var kaffe'n klar og snart ble det vafler også, vi fikk dem som ikke gikk gjennom kvalitetskontrollen (men de smakte veldig godt). Noen folk kom innom og spurte om hjelp til søking og hjelp med slektsprogram.

Jeg stakk litt tidlig og hentet mann og katt og dro til fjells. Her har det vært forberedelser til vinteren som  har fokus. Hjem igjen i dag og ny uke med flere aktiviteter venter.

 

Slekt og data

Neste nummer av Slekt og Data er i støpeskjeen. Sist mandag møtte jeg Nina fra redaksjonsutvalget og Aina redaktør til en samtale. Aina mente at det største problemet var at lederartiklen ikke var levert!

Da føler jeg at ting er i trygge hender og skal gjøre mitt beste til at også denne delen av bladet lander nogenlunde i rett tid.

Bladet kommer til dere i god tid før Slektsforskerdagen 29. oktober 2011.

 

DIS-Hordaland er 20 år i dag!

Gratulerer med dagen!

 

23. september for 20 år siden ble DIS-Hordaland stiftet.

 

Les med om jubileet, dagen og feiringen her.