DIS-Norge
 
  English Norsk  

mars 2012

NSF har sagt opp samarbeidsavtalen med DIS-Norges administrasjon

Norsk Slektshistorisk Forening sier opp samarbeidsavtalen med DIS-Norge av økonomiske årsaker.
Avtalen om felles kontoradministrasjon opphører som en følge av dette.
Det medfører blant annet nytt telefonnummer og nye åpningstider i biblioteket. 

Les mer på NSF sin web

 

Trondheimsbasen 2012 for Windows og Mac OS X

Den tidligere nevnte Trondheimsbasen 2012 er nå også tilgjengelig på DVD for brukere av Mac OS X.

Tidligere er den laget for brukere av Windows på CD.

Informasjon om basen:
I databasen kan du søke etter personer som kan ha bodd/oppholdt seg i Trondheim i perioden ca 1840 til ca 1940, og kanskje kan du finne personer i kirkebøker enten som døpt eller foreldre, kanskje ved vielse eller i andre kilder. Vi har laget lenker til kilder på internett, både orginalkilder og avskrift av kilder, og på denne måten kan du lett få tilgang til dataene tilknyttet enkeltpersoner. For å kunne vise geografisk tilknytning er det laget lenker til bosted som er oppgitt, så langt det er mulig, ved hjelp Google Map og Gule Sider kart.

Trondheimsbasen 2012
som ble lansert på slektsforskerdagen 2011 inneholder informasjon om 950.000 personer bosatt i kommunene Byneset, Leinstrand, Strinda, Tiller og Trondheim i perioden 1840-1934.

Bestill CD-en Trondheimsbasen 2012  for Windows her

Bestill DVD-en Trondheimsbasen 2012 for Mac OS X her

Trondheimsbasen 2012 koster kr. 250,- + porto kr. 30,- (ikke medl. kr. 300,-) som inkluderer en oppdatering.

 

Svenske Slektsforskerdager 2012

Har du svensker i slekten din kan en tur til Gävle den siste helgen i august være vel verd en tur!

DIS-Norge, Slekt og Data har i flere år deltatt på de svenske slektsforskerdagene og har de siste år hatt et tett samarbeid med vår søsterorganisasjon Föreningen DIS i Sverige. Vi har utstillerplass ved siden av hverandre og holder flere små foredrag i løpet av helgen. Vi skal også i år stille med stand for å informere om vår organisasjon og hjelpe svensker med søk etter norske aner. Dette har vist seg å være et veldig
populært innslag ved arrangementet.

Vi arrangerer tur til Gävle og oppfordrer alle til å gripe denne unike anledningen til å besøke et stort slektsforskerarrangement i Sverige. Gävle er en Sveriges eldste handelssteder og ble by allerede i 1446. Byen ligger rett nord for Stockholm og har i dag 95.000 innbyggere.

 

Släktforskningens dag 2012

 

Släktforskningens dag 2012 finner sted forstkommende helg; 17. og 18. mars

Er du i nærheten av et av arrangementsstedene så ikke nøl med å ta turen!

DIS-Norge stiller med stand og foredrag i Karlstad lørdag 17. mars - ta gjerne turen innom!

 

Til dere som er interessert i svensk slekt, sjekk ut dette i helga
Släktforska gratis nu till helgen (17-18 mars 2012).

Sedan ett antal år tillbaka är det Släktforskningens dag den tredje lördagen i mars månad. I år är temat "Släktforskning, då, nu och i framtiden". Att släktforska med ArkivDigital är "nu och i framtiden". Vi hoppas att ni vill fira denna dag tillsammans med oss i ArkivDigital. ArkivDigital är ett av de största digitala arkiven i landet och vi har snart 34 miljoner bilder i över 138.000 volymer. Föreningar, bibliotek och arkiv runt om i landet har utställningar och föredrag på lördag. Om du inte har möjlighet att besöka något evenemang, så kan du alltid titta in hos ArkivDigial. Fira Släktforskningens dag tillsammans med oss genom att vi erbjuder gratis släktforskning i alla våra bilder.
Mer information om hur du skall gå till väga kommer att komma här, på vår hemsida och i nyhetsbrev.

 

 

Harbour of Hope

Filmen Harbour of Hope vises på Cinemateket i Norsk Filminstitutt i Oslo:

Dato:
torsdag 22. mars kl 2000

lørdag 24. mars kl 1500

Filmen handler om frigitte fanger fra tyske konsentrasjonsleire som ble vel mottatt i Sverige (Malmö) og hvor av mange ble boende i Skandinvia. Den er spesielt interressant for norske slektsforskere som har aner i Øst-Europa.

De sier selv om filmen:

Rett etter den andre verdenskrigs slutt ankom nesten 30.000 fanger fra de tyske konsentrasjonsleirene, flere av dem mer døde enn levende til Malmös havn – håpets havn.
Mange var redde og usikre. Filmen viser i unike arkivopptak – i blendende klart sort/hvitt, hvordan de får mat, medisin, blir avluset og gitt klær.
Filmen beretter også om noen av disses videre skjebne. Vi blir kjent med unggutten Joe, den nyfødte Ewa, den unge og leende Irene, og vi følger dem frem til i dag.

Med unike bilder, fra filmaviser, private stills og filmer, har Magnus Gertten og hans stab skapt en meget gripende film, som nylig har høstet stor oppmerksomhet og masse lovord i Sverige.

 

 

"I en sofa på arkivet" - samtaler om historie i Riksarkivet!

Denne våren skal Riksarkivet begynne med noe helt nytt: vi åpner dørene til kveldsarrangementer der historie står i sentrum!
”I en sofa på arkivet” er en arrangementsrekke der vi inviterer historikere og forskere som bruker vårt materiale til samtale og diskusjon rundt ulike temaer.

Første sofagjester er Nina Drolsum Kroglund og Synne Corell, som i samtale med Finn Olstad skal diskutere okkupasjonshistorien i Norge.
Tema: ”Bør okkupasjonshistorien skrives på nytt?”
 
Tid: tirsdag 13. mars kl 19-21.30
Sted: Riksarkivet, ved Sognsvann stasjon
Salg av øl/vin/mineralvann og noe godt å bite i.
Arrangementene er gratis og åpne for alle interesserte.
 
Dette er det første arrangementet i en rekke på totalt 5 i 2012.
Det neste kommer allerede 17. april – da møtes biografene Hans Olav Lahlum og Espen Søbye i samtale med Arnhild Skre. Tema for kvelden er ”Biografen i Riksarkivet”.