DIS-Norge
 
  English Norsk  

Beste digitale familiehistorier er kåret

Juryen plukket ut fire særlig gode historier til en finaleomgang

I sitt siste møtet valgte juryen å dele premien på 6.000 kr mellom:
Andreas Holsts «Charakteerbog» av Birgitte E. Akerhaugen, DIS Østfold
Oldemors dukkehus av Anne Grete Mensen, DIS Salten slektshistorielag


 

I juryens omtale av Birgitt Akerhaugens fortellingen heter det bl.a.:
En liten, uanselig notisbok, klar for fyllinga…. Slik starter fortellingen om Andreas Holsts ”Charakteerbog”. Den gamle notisboken fra begynnelsen av 1800-tallet er en karakterbok som overraskende viser seg å være en bok over slekters gang, her møter forfatteren sine forfedre og -mødre. Historien er fortalt på en engasjerende måte, samtidig som den både har dokumentasjonsverdi og stor slektsrelevans. Det er fine bilder som ytterligere illustrerer fortellingen. Spesielt er det morsomt å se hvordan boken var et levende dokument, ført i penn i rundt 200 år. Her er det først og fremst tenkt formidling av slektshistorie. Dette viser med all tydelighet hva som var bokens hensikt; overføring av kunnskap om slektens tidligere generasjoner til de nye generasjonene som kommer.
I juryens omtale av Anne Grete Mensens fortellingen heter det bl.a.:
Oldemors dukkehus har vært i bruk i nær hundre år. De første generasjonene bodde på Vestlandet, men siden flyttet huset til den familiegrenen som var bosatt i Nordland. Fortellingen er et viktig bidrag, den beskriver og dokumenterer barnekultur på en fin måte. Det er spesielt å få en historien om et dukkehus’ liv over så lang tid. Historien er godt fortalt, og illustrert med bilder av huset i ulike epoker, og sammen med alle eierne. Huset forteller en historie om barnekultur over en hundreårsperiode, godt hjulpet av eierne som har videreformidlet minner til de neste generasjonene.

I tillegg til 3.000 kr hver får de to vinnerne tilbud om å delta på ABM-kurs i fortellerteknikk med vekt på bruk av digitale medier.

De to andre bidragene i finaleomgangen fikk hederlig omtale:
En regnskapsbok med sjeldent innhold av Jean-Pierre Soulère, DIS Hordaland
«Lady Palmerston»s serveringsbestikk av Sonja G. Krüger, DIS Aust-Agder

I juryens omtale av Jean-Pierre Soulères fortelling heter det bl.a.:
Her er det stoff nok til en hel bok. Fortelleren har gitt oss et lite glimt inn i den dramatiske historien ved å ta utgangspunkt i seg selv og et tidlig minne fra barndommen, i sin søken etter familiehistorien som til slutt åpenbarer seg tilfeldig i en regnskapsbok. Historien er godt fortalt, og den er spennende. Vi blir nysgjerrige på hele historien – men den må ta mer plass enn formatet denne konkurransen har satt som ramme. Soulère har skrevet en dramatisk og god fortelling. Vi kan bare oppfordre ham til å gå videre med dette spennende materialet, og ønsker ham lykke til videre!

I juryens omtale av Sonja Krügers fortelling heter det bl.a.:
”Lady Palmerston” var en skute bygget i 1864 i Skottland. Spisebestikket fra skuten henger på veggen til fortelleren, Sonja G. Krüger. Fortellerens mor ble nemlig født på skuta, mens den lå og losset last i Rio havn, på St. Hansdagen i 1905. Ganske spesielle omstendigheter rundt en fødsel. Fine bilder ledsager fortellingen – bilder av bestikket, maleri av skuta, og av fødselssattesten. For familien må dette være kjære klenodier, for oss andre et morsomt innblikk i en artig historie.