DIS-Norge
 
  English Norsk  

December 2011

Godt nytt år 2012

Vi ønsker alle slektsforskere et riktig godt nytt år!

 

Året 2011

Årets siste dag er dagen for refleksjoner, ettertankte, tillbakeblikk eller hva du vil kalle det.

2011 startet med mye "Hvem tror du at du er?" på norske TV-skjermer. Dette førte til mye oppmerksomhet om slektsforsking. For oss i DIS-Norge innebar det møte med mange nye interesserteslektsforskere. Kurs ble fulltegnet, spørsmplene var mange ikke minst på Slektsforum og iveren etter å finne ut noe om egne aner, det er noe som smitter.

Jeg mener vi har mye å lære av de nye ivrige, de forteller oss mye om hva som er begynnerproblemene for dem som vil starte med slektsforsking. De problemene vi gjerne har "lært oss å leve med" eller funnet ut hvordan vi omgår. Men i og for seg er dette ikke det riktige. Isteden burde vi i større grad engasjere oss i spørsmål som gjør slektsforsking enkelt.

Jeg har mange ganger sagt at det er feil når folk må bli finke til å søke for å finne det de leter etter i digitaliserte kilder. Da er det ikke brukeren som er problemet, men systemet.

 

Romjulsdrøm

Fjellet er fint også på denne årstida. Her hytta ligger er det ikke sol før i slutten av januar, men det er fint når den skinner på fjell og skrenter rundt om. Nysnø gjør vinterbildet fullstendig.

Med nett på hytta og PC i sekken blir det "folksomt". Det er liv på chatten hele tida og epostene kommer inn om enn ikke så ofte som i hverdagen.

Kun få meter unna er det naboer som deler kaffe og en prat.

 

Adventskalenderen satte punktum i dag

Dagen for siste innlegg var naturligvis selveste julaften. Men i dag ble de siste glade vinnere trukket og publisert.

Da er også en lang periode med jobbing kommet vel i havn. Det å holde en slik kalender på et tilfredsstillende nivå, det krever ganske mye. Det er ikke bare samtaler med venner og kjente som vidrar med "gavene" det er også det å skape nok variasjon og finne produkter som har stort nok nedslagsfelt.

Takk til alle bidragsyterne, kanskje det kommer kalender neste år også.

 

Julen 2011

 

GOD JUL

 

(trekning for de siste kalenderdagene kommer i romjula)

 

GOD JUL

Ønsker alle medlemmer og slektsfrender en riktig GOD JUL!

 

Endringer i Digitalarkivet


Digitalarkivet ved Anette Skogseth Clausen kom med følgende melding den 21. desember 2011:

Forhåpentligvis vil beta-serveren oppdateres nå før jul.Vi har fått forlenget kontrakten for den gamle programvaren med noen måneder, så gamle Digitalarkivet går ikke ned 1. januar.

Vi håper dermed å få kjørt parallelle løsninger en periode. Det vil bli bra for både dere og oss. Mer informasjon kommer imorgen på nettsidene våre.

Anette Skogseth Clausen, Moderator, Seniorrådgiver i Digitalarkivet

Det står mer om endringene i Digitalarkivet her:
Oversikt over endringer i Digitalarkivet

 

Førjulstiden

Akkurat nå kommer det litt snø her og vi har et tynt, men hvitt dekke. Det er riktig når det er jul, men det er visst fare for at det ikke varer helt til julekvelden.

I går var styret i DIS-Oslo/Akershus samlet hjemme hos styreleder. Først ble det formelt møte med saksliste og forberedelser til det nye året. Deretter ble det en god treretters middag og mye god prat.

 

Anetavler med ny vri

Her er et eksempel på en mer moderne anetavle som kanskje kan friste andre til å eksperimentere mer med alternative presentasjonsformer.

Det fins flere eksempler her.

 

Hovedavtale med Riksarkivet

I går signerte vi ny avtale med Riksarkivet om samarbeidet mellom DIS-Norge og arkivverket om forskjellige oppgaver. Avtalen avløser den avtalen som har hatt hovedfokus på kirkebokregistreringsarbeidet og som ble inngått i 2000.

Denne gang er avtalesystemet endret. Vi har nå inngått en hovedavtale som i generelle vendinger beskriver formålet med samarbeidet og begges interesser for å fremme arbeid med slektsforsking.

Under hovedavtalen lenkes det opp spesielle og mer detaljerte avtaler om konkrete aktiviteter. I går signerte vi også avtalen som gjelder "adopter en eidsvollsmann". Utkast til avtale om kirkebokregistreringen skal foreligge i januar.

På bildet underskrives hovedavtalen av riksarkivar Ivar Fonnes og undertegnede.