DIS-Norge
 
  English Norsk  

Ny samarbeidsavtale mellom Slekt og Data og Arkivverket

I fremtiden vil du kunne få hjelp til å finne røttene dine på Riksarkivet og alle statsarkiv. 

Tirsdag 28.mars ble det inngått en samarbeidsavtale mellom Slekt og Data og Arkivverket som favner hele Arkivverket. Avtalene ble underskrevet av riksarkivar Inga Bolstad og styreleder i Slekt og Data, Tone Eli Moseid.

– Avtalen med Slekt og Data styrker oss lokalt og bidrar til å gi brukerveiledning til publikum, som vi vet er svært etterspurt, sier Inga Bolstad.

Slekt og Datas leder Tone Moseid sier dette om den nye avtalen:

– Avtalen er et eksempel på godt samarbeid mellom staten og frivilligheten, hvor våre erfarne slektsforskere avlaster arkivene og bidrar til at flere folk får hjelp, sier Tone Moseid.

Allerede godt samarbeid i Trondheim og på Riksarkivet

Slekt og Data samarbeider allerede med Statsarkivet i Trondheim og Riksarkivet, der besøkende får hjelp fra våre dyktige slektsforskere til å finne sine røtter. Vi har også samarbeid om digitalisering og tilgjengeliggjøring av arkivmateriale.

Det ble signert to avtaler; en revidert hovedavtale om samarbeid og en særavtale om slektsveksted og arrangementer.  

Det nye i avtalene er at man i fremtiden vil få på plass slektsverksted, og legge til rette for arrangementer, økt aktivitet på lesesaler, foredragsvirksomhet og en positiv kunnskapsoverføring i samarbeid med alle statsarkiv på sikt. De gode samarbeidene som allerede finnes vil det nå jobbes med for å utvikle ytterligere. Det vil variere fra arkiv til arkiv hvor ofte Slekt og Data vil være tilstede.

 

Et nytt Slekt og Data er på vei ut til deg

I disse dager er årets første nummer av Slekt og Data på vei ut i postkassene til våre medlemmer. Dette nummeret har temaet «Sjø og kyst». 

I bladet finner du blant annet disse artiklene:

  • Historiske kilder til sjøfolk
  • Krigsseilerne
  • Slik leser du sjømannsrullene

Vi har også med en artikkel der tre medlemmer forteller om hvordan de klarte å spore opp sine forsvunnede sjømenn. Som en liten ekstra overraskelse, gir vi deg en historie av samme type som ikke står i bladet. Her får du derfor historien om den rømte sjømannen Samuel Karlson, skrevet av Synøve Svendsen:

En ung sjømann rømmer

Samuel er født i Tjølling 15. mai 1859. Moren dør tidlig, Samuel er fjorten år. Som så mange andre gutter drar han til sjøs. Første innrullering er datert i april 1875, bare ett par dager etter konfirmasjon.

Den siste turen over Atlanteren, etter fem år som sjømann, ender i Baltimore. Da rømmer han, alt iflg. rullene fra Larvik, og blir søkk borte. Det er ikke mulig å finne ham igjen noen steder, ikke i folketellinger, ikke i sjøinnrulleringer, ikke i dødsfall-lister.

Han er borte vekk. Helt til jeg en dag sender av gårde et søk «ut i skyene». Jeg har gjort så mange forsøk før uten å lykkes. Denne gangen dukker en Samuel Samuelsen 1859-modell opp blant mange andre Samueler. I Quebec i Canada. Tenk det, og jeg som hele tiden har lett etter Samuel Karlsen! Det er jo det navnet som står på «rullebladet» hans. Det var en tilfeldighet at jeg fant han nettopp med dette navnet. Men faren het Samuelsen, og selv om det vanlige var å bruke farens fornavn, noen han også gjorde her i Norge, hendte det vel at farens etternavn ble tatt i bruk som familienavn.

En søster, som giftet seg i 1884, er også innført i kirkeboka med etternavn Samuelsen.

 

Fortsatt mulig å bli med på tur til USA høsten 2017

Vi gjentar suksessen og inviterer til ny tur til USA i 2017 i samarbeid med Escape reisebyrå
27. september – 12. oktober 2017 går turen til Midtvesten, Arches National Park og Salt Lake City i Utah. Reiseledere er som tidligere populære Jonny Lyngstad og Inger-Torill Kirkeby.

Turen starter i Midtvesten der så mange nordmenn slo seg ned. Dere skal få oppleve det norske Amerika, høre om utvandrernes liv og møte representanter for dagens norsk-amerikanere. Det blir besøk i museer og arkiver, og ikke minst mulighet til å drive med slektsforskning. Samtidig skal dere også være turister og oppleve mye av det som dette store landet har å by på.

LES HELE PROGRAMMET HER >

LYST TIL Å BLI MED?
Turene våre til USA er erfaringsmessig svært populære. Det er plass til 40 deltakere og turen fylles opp fortløpende. Turen koster 33 550 kroner per person. Dette inkluderer fly, overnatting i dobbeltrom, frokost og rundreise med besøk, inngangsbilletter og norsk reiseledelse på hele turen.

Reisen bestiller du direkte hos vår samarbeidspartner: www.escape.no/reiser/slekt-data-usa De kan også svare på praktiske spørsmål knyttet til turen: Telefon 24 14 94 00 eller post@escape.no

 

Släktforskardagarna i Sverige, noe for deg?

De svenske slektsforskerdagene går av stabelen 26-27 august i Halmstad

Arrangementet samler mange tusen slekts- og historieinteresserte mennesker, både fra Sverige og andre land. 

Temaet for Släktforskardagarna er ”Vägar till Västerhavet", og arrangementet finner sted på Halmstad Arena 26-27 august 2017.

I tillegg til en stor messe med mange utstillere, vil det også være mange forelesninger. På programmet finner man blant annet disse foreleserne:

  • Gunnar Dahl om å skrive om sin slekt. Han gav i fjor ut boken Sanning, skröna och muntlig tradition, som ble Årets slektsbok 2016 i Sverige.
  • Bengt Gärdfors om tysklandsfarerne - historien om den glemte svenske utvandringen til Nord-Tyskland mellom 1865 og 1914.

  • Andreas Karlsson om Anna Karlsson om "Trollkvinnor, spågubbar och kloka gummor".

  • Christian Kirchner om slektforskning i Tyskland.

Les mer om programmet, og arrangementet forøvrig på denne siden.

 
 

Få slektshjelp på Riksarkivet

Vil du vite hvem du er og hvor du kommer fra? Da kan det lønne seg å ta en tur til Riksarkivet. 

En gang i måneden i tiden fremover kan du få hjelp til av flinke slektsforskere fra vårt lag i Oslo/Akershus på Riksarkivet. 

Hjelpen finner sted på mandager mellom 12 og 18, og de eksakte datoene er 6. mars, 3. april, 8. mai og 12. juni.

Tilbudet er splitter nytt, men Slekt og Data har allerede lignende populære tilbud både på Statsarkivet i Trondheim og på Byarkivet i Oslo.

På Riksarkivet finner du arkivmateriale etter statlige organer som departementer og direktorater, samt Høyesterett. Du finner Riksarkivet på Sognsvann i Oslo. De lønner seg å bestille kildematerialet du vil lete i på forhånd. Det kan du gjøre på Arkivportalen.

Foto: Arkivverket

 

Slekt og Data på P1+

Ulike personer fra Slekt og Data vil i tiden fremover være gjester i radioprogrammet Jacobsen på P1+ på mandager. Her tar de opp ulike tema som er relevante for slektsforskning, for å inspirere lytterne til å søke i sine egne røtter.

Innslagene er en del av en serie programmet har om temaet slektsforskning. Allerede har Tone Eli Moseid og Cathrine Apelseth-Aanensen vært gjester i studio.

Moseid gav lytterne en innføring i temaet slektsforskning og fortalte litt om hvordan du kan starte søket i din egen historie.

Programmet med henne kan du høre her.

Verdien av å snakke med familiemedlemmer

Cathrine Apelseth-Aanensen snakket om verdien av å snakke med sine eldre slektninger og høre deres historie.

Programmet med henne kan du høre her.

Hun har tidligere skrevet en lise over gode spørsmål du kan stille dine slektningene dine. Denne listen finner du her.

Jacobsen går på lufta mellom klokken 09 og 11 på hverdager.

 

Lær mer om slektsforskning med Slekt og Data

Søndag 19. februar er siste episode av «Hvem tror du at du er?» på lufta. Kanskje programmet har inspirert deg til å forske på din egen slekt? 

Det er ikke vanskelig å komme i gang med slektsforskning. Kanskje du allerede har funnet bestemor i folketellingen eller oldefar i kirkeboka? Men vet du hvordan du kommer videre?

Som slektsforsker trenger man kunnskap for å knekke slektsnøttene man har. Noen eksempler på problemstillinger man ofte møter på er:

• Hvordan finner man en person som flyttet?
• Hvor finner man noen som emigrerte?
• Hvor skal man lete for å finne ut mer enn bare navn og datoer?
• Og er du sikker på at du faktisk har funnet rett oldefar?

Som medlem av Slekt og Data får du hjelp og inspirasjon til å finne ut mer om din egen historie. Et medlemskap gir deg muligheten til å delta på kurs og møter over hele landet, hvor du får hjelp med slektsforskningen din. Du får også tilsendt vårt medlemsblad fire ganger i året.

Høres dette interessant ut? Her kan du melde deg inn

Foto: Musea i Nord-Østerdalen.

 

Slekt og Data på besøk hos Bioteknologirådet

Carl Birger van der Hagen og Tone Moseid, leder for Slekt og Data, besøkte nylig frokostmøtet til Bioteknologirådet. Der holdt de et foredrag om de ny mulighetene DNA gir i slektsforskningen.

Du kan se foredraget som ble holdt på Bioteknologirådets egne sider.

I følge en artikkel fra ABC Nyheter, som også var tilstede på møtet, har omtrent 5000 nordmenn og flere enn 20.000 svensker hittil sendt inn DNA-prøve for analyse. De aller fleste prøvene sendes til et til lite antall firmaer i USA.

Carl Birger van der Hagen er både aktiv i Slekt og Data og professor emeritus ved avdeling for medisinsk genetikk ved Universitet i Oslo. Han sier til ABC Nyheter at noe av det viktigste du må tenke over før du sender inn en DNA-test, er hva du vil finne ut. 

– Veldig mange sender avgårde DNA-prøver uten å ha klart for seg hva de ønsker å finne ut av. Du må vite hva du vil vite. Vil du for eksempel ha informasjon om morslinje eller farslinje.

 

Har du samer i slekta?

6. februar er samefolkets dag. For å finne samer i Norge gjør vi som med andre her i landet, vi går til folketellinger og kirkebøker. Men siden en del samer flyttet mye på seg kan det være en utfordring å finne dem i kildene. 

I kirkebøker/folketellinger kan vi se at samer ofte er innført med tilnavnet Lap eller Fin. I områder hvor det er mange samer kan vi også se at de norske har fått tilnavnet Nordmann.
På denne måten kan vi se om personene er samer eller ikke, men dette er nok ikke gjennomført i alle kirkebøker og folketellinger.

Byr det på problemer å finne rett område er det greit å vite at det finnes andre kilder å oppsøke.

Det grenseløse folket
Det finnes flere slektsbøker med oversikt over samiske slekter, men vi vil her trekke fram «Det grenseløse folket» av Aslaug Olsen som har kommet ut i 2 bind – der får du en god innsikt i de omtalte samiske slektene både i Sverige og Norge.

Bind 1: Det grenseløse folket. - slekten Svonni
Denne boken omhandler slekten Svonni i samme område og tidsperiode som bind 1. Den fins foreløpig ikke digitalisert.

Bind 2: Det grenseløse folket. - slekten Partapuoli
Dette bindet omhandler slekten Partapuoli i Norge/Sverige. I Sverige følges slekten fram til 1890, i Norge til 1920. Du finner boka digitalisert i Bokhylla hos Nasjonalbiblioteket
 

 

Finn ut hvem du er med Slekt og Data

Mange følger ivrig med på programmer som «Hvem tror du at du er» og «Anno». For å finne alle de spennende historiene som kommer frem i programmene har man brukt slektsforskning som verktøy. Gjennom å møte opp på et av våre arrangementer får du hjelp til å finne de spennende historiene i din egen familie.

Slekt og Data er en frivillig organisasjon for alle som er interessert i slekts- og personhistorie, uavhengig av kunnskap og erfaring. Dersom du har lyst til å lære mer om hvordan du kan finne din egen historie, er dette organisasjonen for deg.

Arrangementer over store deler av landet

Fremover blir det arrangert en rekke kurs og aktiviteter som kan hjelpe deg i gang med å finne ut hvor du kommer fra.

Blant annet tilbyr våre erfarne medlemmer slektshjelp på Oslo Byarkiv hver torsdag mellom klokken 12 og 18.

I Trondheim tilbys det hjelp på Statsarkivet i Trondheim, Dora, mellom 10 og 13 hver tirsdag.

Det foregår også lignende typer aktiviteter flere andre steder i landet. Du finner en full oversikt over det som skjer her.

Foregår det ingen arrangement der du bor?

Ikke fortvil. I heftet «Slektsforskning på 1-2-3»  finner du enkle tips til hvordan du kan komme i gang med slektsforskningen din på egenhånd. Vi har også et forum du kan oppsøke for å få hjelp til dine slektspørsmål.

Ønsker du å bli medlem?

Et medlemskap inkluderer medlemsbladet Slekt og Data 4 ganger i året, tilgang til nettsidene våre, samt mulighet til å delta på møter, foredrag og kurs. Alt for kun 500 kroner i året.

Velkommen! Her kan du melde deg inn>>

Foto: Finnmark Fylkesbibliotek

 

Syndicate content