DIS-Norge
 
  English Norsk  

Testeselskap og sammenligning

Det fins mange forskjellige selskaper som tilbyr DNA-tester kommersielt, til slektsgranskere eller andre som er interesserte i å finne ut noe via en DNA-test.

DNA-test for slektsgransking

En oversikt over firmaer og hva de tilbyr fins som egen kategori under Genealogiske Ressurser DNA. For oppdaterte priser og spesielle tilbud, følg med på nettsidene til de forskjellige selskapene. Det er viktig å studere disse nøye og sammenligne hva som faktisk testes før man bestiller. Priser endres raskt, og det er også salg og kampanjer å benytte seg av. Spør de erfarne før du bestiller!

Det er også viktig å tenke over hva det er man vil finne ut, og hva de forskjellige selskapene tilbyr. Noen er mest fokusert på helsefaktorer, men har noe informasjon om opphav i tillegg. Andre spesialiserer seg på afrikansk opphav, og noen tilbyr kun små tester som forteller om antropologien og historien uten å være detaljerte nok til å kunne brukes for selve slektstreet.

Den ideelle organisasjonen ISOGG har en del oversikter og sammenligninger over testtyper og selskaper, og som oppdateres jevnlig.

Sammenligning av resultater

Om man skal få utbytte av testresultatene er det helt vesentlig å få sammenlignet disse med andre testere. De fleste selskapene sammenligner automatisk med alle andre medlemmer/testere de har i databasen.

  • Y-search for Y-DNA STR-test: her plotter man inn STR-markørene, enten man har testet bare 12 eller hele 111, og så kan man sammenlignes med folk som har testet med andre selskaper. Databasen er utviklet av og driftes av Family Tree DNA, men kan brukes av alle som har testet Y-DNA/STR, og man kan være anonym. Folk man har treff med kan kontaktes via anonymt kontaktskjema.
  • mitosearch for mtDNA test HVR1 og HVR2 (+HVR3): Denne er tilsvarende Y-search. Siden mtDNA endres så sakte vil treff her ha svært langt tidsperspektiv, vanligvis tusen år og mer, men med flaks eller litt sjeldnere mutasjoner kan man finne interessante treff. For de fleste vil likevel georgrafisk plassering av treffene være interessante å vurdere.