DIS-Norge
 
  English Norsk  

Finn den du leter etter i vår kildesamling

Visste du at Slekt og Data har en stor kildesamling som kan hjelpe deg videre i slektsforskningen din? Her får du en guide til hvordan du bruker denne.

Er du på jakt etter slekt i et bestemt område eller søker mer informasjon om utvalgte tema, og er usikker på hvilke kilder som finnes for området eller om temaet? Da kan vår kildesamling Genress lede deg på rett vei. Genress (Genealogiske ressurser) er Slekt og Datas lenke- og ressurssamling. Dette er den mest omfattende samlingen av lenker for slektshistoriske kilder i Norge.

1. Lenkene og ressursene er sortert i kategorier. Man kan gå inn i enkeltkategorier, søke etter bestemte kategorier eller søke etter ressurser/lenker. Om du trykker deg inn på siden vil du få en oversikt over de ulike kategoriene som finnes, samt et søkefelt. Slik ser det ut:

 

2. Om du for eksempel vil finne ut hvilken kilder som finnes for Hedmark trykker du deg inn på kategorien Slektshistoriske kilder i Norge. Da kan du trykke deg videre inn i de 2107 ressursene som finnes for dette fylket. Som du ser må man logge seg inn for å se enkelte kilder:

 

3. Da får du opp en liste over alle kommunene i fylket:

4. Der ser vi at for eksempel Elverum har 93 ressurser. Trykker vi oss inn på kommune får vi opp en side som ser slik ut:

5. Merk at det øverst på siden står informasjon om historien til kommunen og hvilke navn den har hatt tidligere. Om du er interessert i bygdebøkene og trykker deg inn på den siden:

6. Til høyre ser vi en del symboler. Om du ønsker å lese mer hva de ulike symbolene betyr kan du gjøre dette her. Vi ser da at den øverste kilden finnes tilgjengelig på nettet. Den andre siden finnes på Nasjonalbiblioteket. Den tredje kildene har ikke link, men vi ser at den eksisterer som kilde. Når vi vet at denne boken finnes kan vi for eksempel låne denne på vårt lokale bibliotek.