DIS-Norge
 
  English Norsk  

Hvilket slektsprogram bør jeg velge?

Om du driver med slektsforskning er det lurt å samle opplysningene du finner i et slektsprogram og ikke bare i notatbøker. Men hvilket slektsprogram skal du velge? Det er et spørsmål Slekt og Data ofte får. Her får du noen faktorer du bør tenke over før du bestemmer deg.

La oss begynne med å si at det å anbefale et spesifikt program er nesten umulig. Det blir som om en bilforhandler skulle anbefale en spesiell bil til alle som kom innom. I dag er de aller fleste biler trygge og gode å bruke, slik er det også med slektsprogram. Man vil derfor høyst sannsynlig ikke risikere å kjøpe katta i sekken uansett hva man velger. Når du har dette i bakhodet kan du derfor begynne å se på hvilke behov akkurat du som bruker har.

Windows eller Mac?
La oss ta et første spørsmål du kan stille deg. Hvilken datamaskin bruker du? Mac eller PC? Har du Mac kan man blant annet velge mellom programmene Reunion, MacFamilyTree, RootsMagic, Heredis, Gramps og FamilyTreeMaker

Har du Windows finnes blant annet Brothers Keeper, Disgen, Legacy, Embla Familie og Slekt, Family Historian, My Heritage, Genbox Family History, Gramps, Heredis, Holger, Min Släkt, Family Tree Builder og RootsMagic.

I tillegg har vi noen programmer som fungerer uavhengig av om du har Mac eller Windows, som Family Search, MyHeritage og Geni. Dette fordi de er nettbaserte og derfor uavhengig av maskinplattform.

Noen ønsker også å bruke slektsprogram på nettbrett eller mobil. Det kan derfor være lurt å sjekke om programmet du vurderer å velge tilbyr en slik tjeneste.

Hvilket språk vil du ha?
En overveldende liste av navn ovenfor, ikke sant? La oss snevre alt ned litt. Må du ha et program på norsk eller kan du ha et engelsk program?

  • La oss først lage en oversikt over Windows-programmene over som finnes på norsk. Her har vi Brothers Keeper, Legacy, Family Tree Builder og Embla Familie og Slekt.
  • For Mac har du Reunion, Mac Family Tree og Family Tree Builder.
  • Blant de nettbaserte programmene finnes My Heritage på norsk.
  • Kanskje du ikke er komfortabel med et engelskspråklig program, men kan bruke et svensk? Av programmene nevnt ovenfor er Min Släkt, Disgen og Holger svenske programmer.

Det er også verdt å tenke over om du ønsker å ha rapporter på norsk eller et annet språk. Dette er spesielt aktuelt å ha minnet om du ønsker å dele informasjonen din med andre. De norskspråklige programmene lager norske rapporter, mens de fleste fremmedspråklige programmene lager rapporter på det språket som tilbys i programmet. Unntaket er Disgen. Her er språkbildet på svensk, men du kan velge å skrive ut rapporter på norsk.

Trenger du hjelp?
Deretter bør du tenke over hvor god du er på data, hvor du bor og hvor mye hjelp du trenger. Noen har brukt data siden 80-tallet og er kjempedrevne, andre kan minimalt og de fleste befinner seg midt i mellom. Datakunnskapene dine skal ikke komme i veien for det å bruke slektsprogram, men det kan påvirke hva du bør velge. 

  • Har du få datakunnskaper bør du kanskje velge et program som har en brukergruppe i nærområdet ditt. Slekt og Data har brukergrupper i programmene Legacy, Brothers Keeper, Embla Familie og Slekt, Reunion og MyHeritage. Kontakt ditt lokale distriktslag og spør hva som tilbys akkurat der du bor. Om du bor langt fra en brukergruppe finnes det kanskje et lokallag i nærheten av deg med medlemmer du kan samarbeide med. Eller kanskje du har en slektsinteressert nabo som er fornøyd med sitt program og som kan hjelpe deg å komme i gang med dette? Ellers har mange av programmene egne hjelpesider og forum. På Slekt og Datas Slektsforum går det også an å få hjelp.
  • Om du har gode datakunnskaper trenger ikke disse faktorene å bety så mye. Da kan du i større grad velge fritt.

Hvor vil du lagre?
Det neste spørsmålet du bør stille deg er: «Hvor ønsker jeg å lagre materialet mitt og hvor store kunnskaper har jeg om slektsforskning?». Det finnes to ulike lagringsløsninger for slektsprogrammer. Det ene er program der du lagrer alt på datamaskinen din. Det betyr at ingen andre ser hva du har lagret av informasjon, med mindre du velger å dele det med dem.

Den andre løsningen er nettbasert. Da lagrer du alt i et program på nettet og informasjonen din kan bli delt med andre brukere. Noen av disse tilbudene, slik som My Heritage og Geni har fått en del kritikk, men det er ikke nødvendigvis programmets feil. Feilen ligger i at brukere ukritisk deler informasjon med hverandre som de ikke har sjekket grundig. Når en feil slektning blir delt flere ganger vil det skape rot i mange slektstre. Om du ikke har noen slektsforskerkompetanse kan det derfor være lurt å starte for deg selv og lære deg metodikken steg for steg før du begynner å blande inn andres slektstrær i ditt eget.

Når du har dette inne og vet hvordan du verifiserer kildeinformasjon, kan disse programmene være gode hjelpemiddel. Da kan du legge ut slektstreet ditt og få ledetråder fra andres slektstrær. Kanskje du kan fylle ut noen tomme brikker eller hjelpe andre å gjøre det? Men som nevnt: sjekk alltid informasjonen opp mot originalkildene før du tar ting for god fisk. På listen ovenfor er programmene MyHeritage, Webtrees, Geni og Family Search slike nettbaserte programmer. Resten er lokale programmer med egen database, med unntak av TNG som er et webbasert program der informasjonen din blir lagret på nettet, men bare du, eller de du gir tilgang, har tilgang.

Merk at det kan være umulig å få fjernet informasjon som andre har lastet ned fra ditt slektstre og senere lastet opp i sitt eget.

Betaling eller ikke?
Den neste faktoren du kan vurdere er pris. Noen programmer er gratis eller veldig billig, men det betyr ikke alltid at det er god «deal». Av og til kan det bety at det er utviklet av frivillige på ideelt grunnlag, og at videre utvikling plutselig kan stoppe av ulike grunner og at oppdateringer kan bli tilfeldig eller at det kan bli vanskelig å få svar når man kontakter dem. Noen programmer er også gratis inntil et visst antall personer i databasen. Det kan være frustrerende når du oppdager etter å ha lagt inn en masse folk, at du plutselig må betale ellers er det ikke mulig å registrere flere personer.

Hvilket design vil du ha?
Den siste tingen du bør tenke over er hvilket design eller layout du ønsker deg. Dette er svært individuelt og noe som gjør det vanskelig å anbefale et program over et annet. Noen synes et program ser rotete ut og at det er tungvint å registrere i, mens andre mener det er helt topp. For å bestemme hva akkurat du liker kan det være lurt å laste ned en prøveversjon av flere programmer og teste dem ut over tid. Ved å gå inn på nettsiden til programmene kan du også få et inntrykk av hvordan programmet ser ut.

Foto: Nordlandsmuseet