DIS-Norge
 
  English Norsk  

Julens mange familieselskap er en gullgruve til informasjon for alle slektsforskere

Julen er en fin tid for muntlig slektsforskning. Her får du noen gode tips til hva du bør spørre om. 

Slektsforskning

Som de fleste vet er slektsforskningens første bud å snakke med alle tilgjengelige, muntlige kilder. Enten det er foreldre, besteforeldre eller kanskje oldeforeldre. De vet mer enn deg. Spør og grav både om deres egen historie, og om familiens. Juleselskap og familiebesøk er ypperlige anledninger til å gjøre nettopp dette.

Slektsforskerrelevante spørsmål er dessuten veldig smalltalk-vennlige. Så om du sliter litt med å finne noe å snakke om med slektninger du ikke kjenner så godt, kan du bruke disse for å få praten til å gå og lære noe i samme slengen.

De spiselige spørsmålene og gamle juletradisjoner
I slike anledninger foregår gjerne samtalen rundt julemat og gamle tradisjoner. En god start er nettopp å starte med noen matrelaterte spørsmål, som «beskriv en typisk julemiddag i barndommen din?», «hvem lagde maten?», «hva var favorittretten din?». «Hva ønsket du deg til jul og hva fikk dere?» Når man ikke har så mye å snakke om bruker man ofte til å ty til samtaler om tiden og årstiden man befinner seg i. Hvorfor ikke sette samtalen inn i en historisk sammenheng og spørre de som sitter rundt deg om hva som var en typisk ferie i deres barndom?

Objektive spørsmål
Kanskje sitter du et hus eller et område som slekta har bodd i lenge? Da passer det fint at de neste spørsmålene er relatert til det. Hvordan endte familien opp der? Hvem bodde der? Hvordan så huset eller området ut før? Om de finnes gamle ting i omgivelsene rundt det, kan du også stille spørsmål om dem.

Liv og lære
Skole og jobb er også noe man ofte tyr til å snakke om hvis praten går litt trått. Dette kan man også snakke om i et historisk perspektiv. Hva var ditt yrke og hvorfor valgte du det? Hvis du kunne velge et annet yrke, hva ville det ha vært? Hvorfor var ikke det ditt først valg? Hvordan var skolen for deg som barn? Hva var ditt beste og verste fag?

De store spørsmålene
Om det er rom for de store spørsmålene rundt bordet etter hvert, kan du jo også stille noen av dem. «Hvilke prestasjoner gjennom livet er du mest stolt av?» og «hva er den ene tingen du vil at folk skal huske deg mest for» er eksempler på spørsmål som passer godt da.

Disse tipsene er hentet fra siden vår «50 intervjuspørsmål» som er skrevet av Cathrine Apelseth-Aanensen.

Foto: Oslo Museum/Leif Ørnelund