DIS-Norge
 
  English Norsk  

november 2009

I medias søkelys

Snøballen begynte å rulle 20. november. Da var det oppslag i Bergens Tidende om Renathe og arbeidet med Gravminner i Norge. Så kom Aftenposten og Sol.no på banen stort sett med lenking til den første artiklen.

Mandag forrige uke var Kari fra DIS-OA i Norgesglasset, det kan du lese mer om her 23. novembernyheten. Hele uka snakket jeg med Renathe som var med på flere opptak med TV2 som ville ha dette som et hovedoppslag i Lørdagsmagasinet. Lenke til det programmet finner du på hjemmesiden vår.

(ha tålmodighet, den legges ut så fort det tekniske er i orden)

I slutten av uka ringte TV2 Nyhetskanalen og ville ha en diskusjon mellom Datatilsynet og DIS-Norge. Dette kan du også se på lenke fra hjemmesiden vår.

Ellers har TV2 hatt et par presentasjoner om temaet som du finner her og her. I begge finner du også blogger lenket opp som omtaler temaet på hver sin måte. Det fins også lange tråder med kommentarer.

Det er bra med diskusjon. Og diskusjon blir det bare når forskjellige synspunkt møtes. Bare Ja-mennesker skaper lite nytt. Min oppfatning er at det meste som kommer fram er av positiv art. Men noen er kritiske og mener at bilder av gravminner tilhærer den private sfæren.

Om snøballen nå har rullet ferdig, det vet jeg ikke. Men vurderingen så langt er at dette har vært bra profilering og positivt for foreningen. Min lærdom er at vi trenger en mediastrategi. Hvis jeg rekker det, skal den komme til styret på neste styremøte som forslag.

Hvor mye mer trafikk har vi hatt?
På forsommeren var det omtrent 15 000 søk hvert døgn
Den 11. november hadde dette økt til vel 16 000
Den 25. november var vi på 16 900 søk i døgnet - etter aviser, før TV
Pr søndag kveld er vi kommet til over 17 200

Og tallene over er da gjennomsnitt siden vi startet tellingen 25. august 2005!

Ser vi på de siste dagene isolert så var det fram til 26. november vanlig at det ble foretatt nesten 82 000 søk. I denne perioden er avisutleggingen med. Denne helga har det vært nærmere 162 000 søk i døgnet - en dobling sammenlignet med tidligere i måneden.

I tillegg kommer søkene i javaversjonen denne helga. Istedenfor å referere flere tall siterer jeg Nils fra lørdag kveld: "Nå går det varmt for seg".

 

Årets siste kafe

Da er årets siste slektskafe ferdig. Riktig bra besøk og mange aktive slektsforskere i Lakkegata denne lørdagen. Vibeke fra NSF styrte i biblioteket og Synnøve sørget for at vi fikk mye og god mat og drikke. Til tider var det ganske folksomt på kjøkkenet.

Men det var jo spørsmål også. Stort sett hele tiden satt hjelperne der og vegledet andre eller lette etter de bortkomne.

Jeg snakket også med flere og vil oppsummere at det er viktig å skaffe seg et slektsprogram tidlig. Du vet ikke hvor mye tid du kaster bort på organisering, sortering og leting. Det betyr ikke at du ikke skal ha papirkopier hvis du er glad i papir, men det betyr at du får samlet all sentral informasjon et sted. I tillegg vil du ha koblingene mellom individene og kanskje aller viktigst: på data kan du SØKE, du må ikke lete.

Så var det flere som lurte på disse umulige folka, dem vi ikke finner. Her er det for det første et råd: ta med deg all informasjon, det er ikke alle umulige som er umulige, men all informasjon du har samlet kan komme til nytte og det du alt vet det trenger vi ikke bruke tid på å gjenfinne for å komme videre.

Konklusjonen blir: neste gang treffes vi i 2010 og alle har med seg en bærbar maskin med slektsdataene sine. Så går vi videre derfra.

 

Travel DIS-helg

Denne helga skjer det så mye at jeg ikke kan holde meg til min egenpålagte - en sak hver dag. Så hva jeg egentlig gjorde i går som burde komme her, det kommer en gang til uka - når det blir plass. Men det er også så spennende at det burde vært med, men et sted går grensa.

Det har i det siste vært jobbet hektisk med å få det nye medlemssystemet til å fungere. Dato for formell oppstart ble satt til 27. november. Klokka 15.19 rapporterer Mette at testinnmeldingen har fungert etter forutsetningen. Så da er nytt medlemssystem på lufta og har tatt i mot sitt første medlem Hr. Testperson! Vi håper det blir mange fler før denne helga er omme.

For senere i dag, det vil si i kveld kommer Gravminner som sak på TV2 i såkalt beste sendetid. Les om dette på nyhetsinformasjonen vår. Det har alt ligget ute informasjon om dette hos TV2s nettversjon siden i går kveld. Og ikke nok med det søndag er det ny runde i TV2 om Gravminner - hva ellers.

Vi har jobbet mye den siste uka med å godsnakke med serveren vår. Det skal noe til å ta imot mange besøkende og blesten rundt gravminner har ført til økt trafikk, sterkt økt trafikk. Vi antar det vil være tilfelle også denne helga og litt utover i kommende uke.

Og så er det jo Slektskafe i Slektsforskernes Hus i dag også. Kafeen er åpen fra 12-15 og det serveres gløgg og pepperkaker.

 

Lørenskog denne gang

I går var Heidi og jeg på Lørenskog videregående skole og møtte ei gruppe på vel 25 eldre og yngre pensjonister som har hold sammen en tid. Nå var de kommet til at slektsforsking var et tema flere av dem kunne tenke seg. Så da stiller DIS-OA opp og snakker om dette.

Forsamlingen brukte PC, men med et unntak eller to var det ingen som hadde slektsprogram. De aller aller fleste var med andre ord i startgropa.

Vi snakket om hvordan starte med slektsforsking, om DIS-Norge om slektsprogram og svarte på mange spørsmål fra en ivrig gjeng.

Her ligger de lysarkene jeg brukte.

 

Samtaler med NSF

I går var jeg i Slektsforskernes Hus igjen. Vi hadde en avtale med NSF om å snakke mer om mulige fellestiltak. Det er viktig at vi nå finner ut av hva vi faktisk kan gjøre av fellestiltak og hva som skal være oppgaven for hver enkelt organisasjon.

I januar kommer vi til å arrangere en åpen dag i SFH og invitere alle som har anledning til å komme til både slektsprat og servere kaffe og noe å bite i.

 

Troll i ord

Forleden satt vi i Slektsforskernes Hus og snakket om ønsket om å identifisere nye kilder som kan egne seg for innsamling, scanning eller annen form for tilgjengeliggjøring. Opplagt med utgangspunkt at dette skel være  kilder som kan bety noe for slektsforsking.

Så kom det en telefon til kontoret som førte til at jeg fikk en epost fra et medlem som slett ikke hadde deltatt i ovennevnte diskusjon. Vedkommende hadde heller ikke hørt noe om den og meldt seg som en følge av slik informasjon. Da blir det som overskriften sier "troll i ord".

I går hadde vi en samtale og har laget en plan for hvordan vi kan jobbe for å få tilgjengeliggjort en ny interessant kilde for slektsforskere i Norge.  Siden dette vil innebære en del forarbeid og diskusjoner om rettigheter, må vi få det på plass før jeg blir mer presis på hva dette kan bli.

 

Avtale mellom DIS og NSF

lederkonf-002

Her skriver Rune Nedrud og jeg under på avtalen om samarbeid mellom de to foreninger.

Nå har vi holdt til sammen både i Ullevålsveien og her i Lakkegata og etter hvert er det blitt både mer og fastere kontakt mellom foreningene. Derfor har vi en tid diskutert om dette ville bli hjulpet ennå mer med en formell avtale. Etter at vi også ble enige om at DIS-Norge skal ha arbeidsgiveransvaret for alle de kontoransatte, mens NSF er med å bære kostnadene for en felles stab, så vi at det var helt nødvendig med noen ord på papiret.

Vi er enige om å respektere hverandres egenart, men også om at vi må jobbe for felles løsninger der det er mulig.

 

Bill-Roger bor i Västerbotten

Siden det ikke ble navnesminar på meg i helga tar jeg for meg en bok om navneskikk i Sverige. Du kan lese mer om det her.

Forfatteren har gjort undersøkelser og konkluderer med at det i Sverige ikke er et annet sted enn Västerbottens innland som kan presentere de mest fantasifulle fornavn. Västerbotten ligger i Norrland og ligger ned mot Bottenviken.

"De hade lite pengar och många barn. Det enda föräldrarna kunde skicka med dem var ett stiligt namn, säger journalisten Christina Falkengård."

Några förnamn från Västerbottens inland:
Ajerin
Agafons
Allgun
Amalgunda
Bacillius
Bill-Roger
Chacklen
Eteria
Eulallus
Idolene
Jabex
Jan-Erold
Jan-Larry
Konsertina
Licensy
OBrien
Pimpa-Stina
Prima
Rabatta
Roxy
Stig-Lenny
Tord-Roland
Trogott
Truls-Moje
Källa: Falkengård: Jag heter Serudia! (TT)

Og det mest spennende er kanskje at området fortsatt er kjent for å gi barn spesielle navn.

 

Her skulle je ha vøri.....

I går var det navneseminar i Norsk Slektshistorisk forening. Midt i blinken for meg og mine interesser. Men med halsbetennelse og en liten tanke om at man av og til skal være litt fornuftig, så får det bli med programet mens jeg venter på en rapport.

09.30-10.00 Registrering og kaffe/te
10.00-10.15 Kristian Hunskaar (NSF): Innledning til seminaret
10.15-10.45 Knut Sprauten (NLI): Bygdebokforfattere og navnenormering
10.45-11.30 Ivar Utne (UiB): Vet vi hva folk egentlig har hett i Norge? Muntlige og skriftlige navneformer, fornavn og etternavn. Med kort blikk på andre språk. Praktiske følger for navnesøknader og moderne framstillinger.
11.30-12.15 Lunsj
12.15-12.50 Terje Gudbrandson (bygdebokforfatter): Fred er ei det beste! Navnenormering som påstand.
12.50-13.30 Frode Myrheim (bygdebokforfatter): Vanskar kring etymologisering, normering og uttalenære skriftformer
13.30-14.00 Håvard Havin Kongsrud (bygdebokforfatter): Navn i praksis – en pragmatisk tilnærming
14.00-14.15 Pause
14.15-14.30 Øystein Rian (UiO, HT-redaktør): Historisk Tidsskrift og navnenormering
14.30-14.45 Are S. Gustavsen (Genealogen-redaktør): Nei, det er ikke han! Han het Oluf, ikke Ola! Om den utbredte normeringsmotstanden.
 

NONA

Her er lenke til nettverket NONA.

The Norwegian Online News Association (NONA)har som formål å skape et forum med mål om å gjøre diskusjonen blant Norges netthoder livligere – utveksle erfaringer, hente inn foredragsholdere for inspirasjon og bygge opp en verktøykasse på nett.