DIS-Norge
 
  English Norsk  

Stemmerett og kvinnedag

Blogglisten

Jeg hører radio og mange program og innslag er fokusert på at det i dag er 8. mars. Da markeres hvert år kvinnedagen, mens det i år også er fokus på 100 år stemmerett for kvinner.

Så tenker jeg på hva det kan ha betydd for mine formødre. Og med en gang kan jeg si at ingen av dem hadde noen form for stemmerett før 1913 - de tilfredsstilte ikke de vilkårene. I 1913 var tre av mine oldemødre i live og gamle nok til å delta ved valg. Om de gjorde det vet jeg ingen ting om, men akkurat i dag tenker jeg litt på det......

Mormor ble 21 i 1913, men stemmerettsalderen var fortsatt 23 så hun kunne ennå ikke delta. Farmor var ennå yngre, 16, og måtte vente flere år. Pussig nok er den ene 21 som ble den nye stemmerettsalderen få år senere, mens den andre var 16 - en aldersgrense som nå diskuteres.

Jeg vet heller ikke om bestemødrene mine deltok i valg så fort de kunne, men jeg husker at broren min og jeg var med mormor i valglokalet flere ganger så hun var bevisst på dette med deltakelse ved valg.

Den første i min anerekke som "ble født med stemmerett", det var min mor. Det er rart å tenke på fordi vi nå ser på dette som noe opplagt og ikke lenger en ervervet rettighet.