DIS-Norge
 
  English Norsk  

Tips for slektsforsking

Kom igang med slektsforskning!

1. Snakk med slekt og kjente for å samle mest mulig opplysninger før du begynner å lete andre steder

Skriv navn i gamle bildealbumene, ofte er dette gamle klenodier som voktes med omhu, men uten navn og andre opplysninger. Sørg for å notere ned alt de eldste i familien vet av opplysninger om navn, fødested - dato og alt av generell interesse. Husk å ikke bare spørre om hva og hvor, men også hvorfor. Det fleste historier blir mer spennende når du klarer å sette det inn i et større sammenheng. 
 

2. Planlegg forskningen din

Slektsforskning er moro og det er lett å bli bitt av basillen. Men husk at det kan være lurt å være systematisk fra første stund. Skriv ned hvor du har funnet opplysningene dine, det er fort gjort å glemme. Tenk igjennom hvordan du vil registrere dataene dine. Registrer kilder for alle opplysninger og vurder kildene. Vær kritisk - det er ikke alt du kommer over som alltid er helt riktig. Husk alltid å sjekke opplysningene du finner på Internett med de originale kildene. Et slektsprogram kan hjelpe det å holde orden på dataene dine. Test ut forskjellige program og se hva du liker.  På www.disnorge.no/cms/slektsprogram.html finner du en oversikt over de mest brukte programmene.
 

3. Lær deg det mest grunnleggende

Ta et kurs eller les deg opp på det mest grunnleggende, så sparer du deg for mye arbeid. Bøkene «Våre Røtter» og «På sporet av familien» gir begge god og lettfattelig innføring i slektsforskning. DIS-Norge, Slekt og Data arrangerer også en rekke nybegynnerkurs over hele landet. 
 

4. Start leting etter mer informasjon om din slekt

Nå er det enklere enn noen gang å søke i fortiden hjemmefra, mye er digitalisert og lett tilgjengelig fra din egen PC eller mobil:

5. Be om hjelp og hjelp andre

Alle slektsforskere opplever å få noen slektsnøtter som er vanskeligere å knekke enn andre. Da kan det være lurt å be hjelp. Det som kjennetegner mange slektsforskere er nettopp vilje og evne til å hjelpe andre.

  • Slektsforum http://www.disnorge.no/slektsforum/ er et av Norges største forum for slektsforskere. Her kan alle som er interessert i slekt og familiehistorie delta. Ingen spørsmål er for små eller for store. Digitalarkivet har også et eget forum hvor man kan få hjelp. 
  • Kurs, foredrag og slektskafeer. Over hele landet arrangeres det også mange kurs og slektskafeer i regi av DIS-Norge. Her kan du lære mer og ikke minst møte og lære mer av andre som har samme interesse som deg. Oversikt over hva som skjer hvor finner du her >>
  • Ta kontakt med andre slektsforskere som er interessert i samme geografiske område som dine aner hører til. En oversikt finner du på  DIS-Norge, Slekt og Datas Slektforskerbasen på:  www.disnorge.no/sfbasen