Tilbake til DIS-Norges hjemmeside

DISchat "Ofte Spurte Spørsmål" (OSS)

Hei, og velkommen til DIS-Norges chat!

Av Liv Ofsdal, Laila Normann Christiansen, Helge Haugland og Jan Eri

Innhold:
Innlogging
Teknisk
Chatting
Navn
Kanaler
Privat


Smilefjes
Symboler
IE problemet
Norske tegn
Cache
Mer hjelp

For at du skal ha så mye utbytte av ditt besøk på DISchat som mulig, anbefaler vi deg å følge noen enkle råd og retningslinjer. Ved å følge disse, vil vi som driver kanalen også kunne ta deg i mot på en skikkelig måte, og du få glede av kanalen allerede fra første besøk!

Hovedkanalen på DISchat heter #slektsprat - navnet sier jo at dette er en kanal for slektsprat! Vi snakker mye om slekt, mye om slektsprogrammer, mye om DIS, og mye om været. Du er, med dine egne innspill og bidrag, med på å sette agendaen. Her er det ingen samtale som er "uønsket", så lenge den foregår i folkeskikkens tegn. Nettikette er vel den gyldne regel her, som over alt ellers på Internett. De helt private samtalene, de tar vi på "privaten", les om denne lenger nede. 

Innlogging

På førstesiden vil du se et felt der du kan skrive en identitet (nickname). Skriv inn din identitet uten mellomrom eller norske tegn, bruk fornavnet ditt pluss første bokstav i etternavn. Hvis du heter Øystein Kristiansen blir det altså OysteinK. Se også hvordan du kan skifte navn etter innlogging.

Tekniske problemer?

De aller fleste kommer rett inn på DISchat uten problemer og uten å gjøre noe spesielt på forhånd. Om du får problemer er det spesielt to ting å være oppmerksom på.

  1. Hvis din maskin befinner seg bak (har) brannmur må denne ha åpning for port 6667
  2. Nettleseren du bruker må ha support for Java (må ikke forveksles med JavaScript)
Kommer du fortsatt ikke inn? Beskriv påloggingsforløpet og den programvare du bruker så detaljert du kan og send en melding til chatmaster så vil vi prøve å hjelpe deg.
Denne siden beskriver først og fremst programmet pjIRC som ligger på DIS-Norges hjemmeside. Dersom du har problemer med installasjon av ChatZilla eller mIRC kan du finne veiledninger her.

Så "chatter" vi

Når du har kommet inn i #slektsprat vil du se i brukerlisten (til høyre ovenfor) at det er flere som er pålogget. Ønsker du å snakke med en av de du ser navnet til, skriver du bare navnet slik det er skrevet i listen til høyre (pluss det du vil si), og trykker Enter. Dersom vedkommende sitter ved maskinen, vil denne svare. Vi har også laget oss et varsel-ord, skriv ordet pling, og trykk Enter, og vi kommer så fort vi kan!

Ønsker du større "vindu" slik at ikke teksten forsvinner så fort? Skriv /undock , da får du et nytt vindu som du kan regulere størrelsen på med musa. Skriv /dock for å komme tilbake igjen.

Navnet ditt

Greide du å logge deg inn med feil "nick" (navn)? Nede til høyre har du et felt "change nick to", skriv inn det navnet du ønsker å bruke, og trykk "enter". Du kan ikke bruke "æøå", og ikke mellomrom:

Hvis du ikke får dette til å virke kan du også skifte navn ved å skrive dette på pratelinja:

/nick NyttNavn

Privat chat

Hvis du har lyst til å snakke privat med noen, eller noen vil snakke privat med deg, så er det enkelt å få til.

For å be om privat kanal med en av de som er listet til høyre, høyre-klikk på navnet, velg "query", og du får opp en ny, blank "kanal" hvor du kan snakke helt privat (du kan også få privatvindu ved å skrive /query navn). For å komme tilbake til hovedkanalen, #slektsprat, klikker du bare på "knappen" der det står #slektsprat under der du skriver.

Dersom noen sier de ønsker å snakke privat med deg, vil du se at navnet til vedkommende kommer opp med rødt på en av disse "knappene" under linjen du skriver på. Her har Laila bedt om privat samtale med meg, og da ser det slik ut:

Når dere er ferdige med å prate i privat kanal, klikker du deg bare tilbake til hovedkanalen #slektsprat med "knappen" #slektsprat.

Andre kanaler

Andre kanaler kan også være åpne, dette vil du evt. få beskjed om når du kommer inn eller ved å skrive /list

Smilefjes ("smiley")

Siden vi ikke ser hverandre når vi "chatter" kan det av og til være vanskelig å avgjøre om den man snakker med fleiper eller er alvorlig. "Smilefjes" gjør det litt lettere å vise ansiktsuttrykk via tastaturet, og du har neppe vært lenge på DISchat før du har sett ditt første smil :-).

Den aller vanligste varianten lages ved at man skriver  :-)  og hvis du legger venstre øre på venstre skulder når du ser på denne så gjenkjenner du lett øyne, nese og en smilende munn. Hvis du skriver inn dette vil det i de fleste chatteprogrammer fremkomme som et gult, rundt smileansikt. Det finnes masse varianter, her er noen av de som "fungerer" i de mest brukte chatte-programmene hos oss:


Du skriver:
:) ;) :( :p :|
DISchat viser:
:)
;)
:(
:p
:|

Den neste figuren viser noen flere smilefjes fra programmet ChatZilla:

Hva betyr symbolene ved brukernavnene?

I listen over brukerne som er pålogget vil du se at de har forskjellige symboler eller farger ved siden av navnet sitt. Symbolet @ betyr at vedkommende er OP og er med på å drifte DISchat. Symbolet +vil si at vedkommende har verv i DIS-Norge, aktivitetsutvalgene eller lokallagene. I programmet ChatZilla brukes ofte fargekode grønn for OP og grå for verv, i stedet for symboler. Det den såkalte "bot'en" (disbot2 hos oss) som sørger for at disse personene "forfremmes" til riktig status når de kommer inn på kanalen. En "bot" er en programvare som på forskjellige måter hjelper til med å holde orden på kanalen.

Tips for brukere av MS Internet Explorer (IE)

Dette spesielle problemet gjelder bare de som bruker MS IE. For å unngå å "dette ut" av chatten når du klikker på lenker må følgende innstilling gjøres (veiledninga er for IE på norsk ... med de engelske uttrykkene i parantes):

1. Åpne Internet Explorer (IE)
2. Klikk på Verktøy (Tools) på menyen
3. Velg Alternativer for Internett (Internet Options)
4. Klikk på arkfanen Avansert (Advanced). Bla deg nedover til Visning (Browsing). Der leter du deg fram til Bruk vinduer på nytt for å starte snarvei (Reuse windows for launching shortcuts). Den boksen skal IKKE være haket av.
 

Norske tegn blir "rare" (ChatZilla)

Dette og det neste punktet gjelder hvis du bruker programmet ChatZilla i Firefox eller Mozilla - altså ikke hvis du bruker programmet som automatisk startes via vår hjemmeside (pjIRC).

Tegnsett endres ved å klikke på ChatZilla på menyen øverst i bildet - klikk deretter på Preferences

Klikk så på irc.disnorge.no, deretter må verdiene i Character Encoding endres til UTF-8 (der det står iso-8859-10 i eksempelet under).

Etter at du har angitt UTF-8 klikker du på OK nederst i dette skjermbildet. Da vil de norske bokstavene (æøå) vises riktig også for andre når du skriver.

Hvordan tømme cache (ChatZilla)

Tømming av Cache (Mellomlager) i FireFox gjøres på denne måten:

Klikk på Verktøy-knappen i nettleseren (FireFox)

Deretter klikker du på Innstillinger i nedtrekksmenyen

Her velger du Personvern, Mellomlager og klikker på Tøm mellomlageret nå (se de røde pilene)

Mer hjelp

Dersom du trenger ytterligere hjelp, må du ikke nøle med å spørre! Enten på DISchat, eller hvis du har problemer med å komme inn der , med e-post til chatmaster. Vi er her alle for å hjelpe hverandre, både med chat og med slekt!


Oppdatert 27.05.2005 (JE)
Webmaster DIS-Norge