Slektsforum Slektsforum
Slekt og Data
 
 HjelpHjelp    SøkSøk     Logg InnLogg Inn  Bli medlemBli DIS medlem  engelsk
Hvordan logge på? Les her om registrering og pålogging.
Start nytt emne    
Vis forrige emne :: Vis neste emne  
Av Innlegg
Skjult navnBle registrert: 19 Mai 2011 05:39:50
Innlegg: 156
Bosted: OSLO

InnleggSkrevet: 11 Jul 2012 23:17:49    Tittel: Y-haplogruppe I2 i Norge Svar med Sitat

Y-haplogruppe I2 i Norge er ingen stor gruppe, og det er i dag kun den undergruppen som FTDNA og 23andMe for tiden kaller I2b1, eller I-M223, som er representert i Norge Tidligere hadde denne haplogruppen betegnelsen I1c, og i klassifiseringen som administreres av ISOGG er navnet på undergruppen I2a2a.

I-M223 er sannsynligvis omtrent like gammel som den mer tallrike haplogruppen I1. Både I1 og I2 har et felles opphav, men disse to grenene av haplogruppe I har fulgt ulike veier på sin vandring gjennom Europa.

Som bildet under viser har I-M223 fått sitt tyngdepunkt nord i Tyskland og Polen. I Norgesprosjektet er det i dag 20 menn med haplogruppe I-M223 eller en undergruppe av denne. Det er ikke mange, men denne gruppen er interessant nok. Et viktig spørsmål er hva vi kan finne ut av med hensyn til når forskjellige grupper har kommet til Norge, og hvor fra.

Et eksempel er undergruppen I-M284 som i hovedsak finnes i Storbritannia. De som har kommet til Norge med denne markøren har sannsynligvis kommet over Nordsjøen som håndverkere, handelsmenn eller kanskje i forbindelse med vikingtokt.

Har du testet deg hos Family Tree DNA og er klassifisert som I2b1 bør du melde deg inn prosjektet I-M223 i tillegg til Norgesprosjektet. Da bidrar du til at denne haplogruppen kan deles opp i mindre grupper, og du kan være med på å lete etter nye markører som kan brukes i slektsforskning.

Det er kun tre deltagere i Norgesprosjektet med haplogruppe I2b1 som ikke er med i prosjektet I-M223. Dere er herved oppfordret til å melde dere inn.

15. juli 2012 - Rettelse: Det er kun én deltager i Norgesprosjektet med haplogruppe I2b1 som ikke er med i prosjektet I-M223. det kaller jeg god respons. Smile

En annen liten detalj er at det er i hovedsak I-M223 som er representert i Norge. Vi har én deltager som høyst sannsynligvis er I-L39 (som FTDNA ville kalt I2b2).


Sist endret av dn27099 den 15 Jul 2012 16:49:54, endret 3 ganger
Til Toppen
Vis Medlemmets Profil Send Privat Melding
Skjult navnBle registrert: 19 Mai 2011 05:39:50
Innlegg: 156
Bosted: OSLO

InnleggSkrevet: 12 Jul 2012 00:09:02    Tittel: Re: Y-haplogruppe I2 i Norge Svar med Sitat

Det foregår for tiden et par dugnader i prosjektet I-M223. En av dem er arbeidet med å få registrert nye SNP-markører i referansetreet til ISOGG.

En del av dette arbeidet går ut på at vi er nødt til å dokumentere at testing er gjennomført på en systematisk måte, og krever bl.a. at enkelte stiller opp og tester SNP-markører vi er nesten helt sikre på at vil få negativt resultat. Her er det bl.a. behov for at personer i undergruppen I2b1a (I-M284) bestiller noen få SNP-tester. Vi forsøker å koordinere sånn at kostnaden skal bli så lav som mulig for disse negative testene.

Et annet bidrag som kan være nyttig er å bestille testing av den eller de SNP-markører som er oppgitt for den gruppen den enkelte er sortert under ut fra haplotypen (dvs tallene i STR-markørene dere har testet). Disse må i dag bestilles som Advanced Tests.

Det er også ønskelig at flere oppgraderer til 67 STR-markører, og for den saks skyld til 111 markører. Dette bidrar til bedre estimater av hvor gamle de enkelte grupperingene er og gjør det mulig å anslå en alder på SNP-markørene.

Dette er forskning i form av et spleiselag, og akkurat nå er det veldig mye som skjer i haplogruppen I-M223. For tiden testes det mer enn 50 nye SNP-markører, og noen av dem vil definere nye undergrupper. Andre kan fortelle litt mer om historien til haplogruppen.
Til Toppen
Vis Medlemmets Profil Send Privat Melding
Skjult navnBle registrert: 19 Mai 2011 05:39:50
Innlegg: 156
Bosted: OSLO

InnleggSkrevet: 11 Sep 2012 19:02:51    Tittel: Re: Y-haplogruppe I2 i Norge Svar med Sitat

Eupedia har revidert sin presentasjon av haplogruppe I2. Den er ryddig og informativ, men dessverre er deler av informasjonen basert på et nokså tynt datagrunnlag. Men én teori er bedre enn ingen teorier. Artikkelen avsluttes med referanser til historiske personer fra haplogruppe I2.

www.eupedia.com/europe/Haplogroup_I2_Y-DNA.shtml
Til Toppen
Vis Medlemmets Profil Send Privat Melding
Vis Innlegg fra:   
Start nytt emne Alle klokkeslett er CET (Europa)
Side 1 av 1
 
Gå til:  
Du kan ikke starte nye emner i dette forumet
Du kan ikke svare på emner i dette forumet
Du kan ikke endre dine egne innlegg i dette forumet
Du kan ikke slette dine egne innlegg i dette forumet
Du kan ikke laste opp filer til dette forumet
Du kan ikke laste ned filer fra dette forumet


Powered by phpBB 2.0.14 © 2001, 2002 phpBB Group