Slektsforum Slektsforum
Slekt og Data
 
 HjelpHjelp    SøkSøk     Logg InnLogg Inn  Bli medlemBli DIS medlem  engelsk
Hvordan logge på? Les her om registrering og pålogging.
Start nytt emne    
Vis forrige emne :: Vis neste emne  
Av Innlegg
Skjult navnBle registrert: 10 Des 2004 11:15:36
Innlegg: 2956
Bosted: REKDAL

InnleggSkrevet: 08 Sep 2014 20:40:24    Tittel: Kari/Mari Ingebrigtsdatter (Beinset?) Eikrem, død ca. 1740 Svar med Sitat

I et emne på tydeforumet stilles det spørsmål om Kari/Mari Ingebrigtsdatter som var gift med Ole Andersen Eikrem bosatt på Eikrem Gossen var sønn til Ingebrigt Rasmussen Beinset som døde ca 1723 og som det er skifte etter i 1723. Det er i dette skiftet (se debatt)
http://www.disnorge.no/slektsforum/viewtopic.php?t=128694 at Kari ikke var nevnt blant barna som arvet, tar med tydingen til Kai L:

1724 d. 19 Maij blev arveskiftte Forrettet efter Sal: afgagne Ingebrigt Bentset? og det imellem hans eftterladte Enche Alet ibm paa den Eene og deris aav... Rasmus og Ingebrigt Ingebrigtssønner og Anna Ingebrigtsdatter paa den anden side Blev saa boens formue fremvist registrerit vurderit og deelt som følger.

Bliver igien 387 – 3 – 18
Deraf tilkommer Enken 193 – 3 – 9
Paa hver af børne er 62 – 2 – 12
Saasom Sønen tillige med moderen Concenterede at Datteren skulde gaa lige i Arv med sine Brøder som bevilget blev
_________________

Her er altså barna i 1723: Rasmus, Ingebrigt og Anne.

I Midsund I side 89 er det også med ei Kari som datter, død ca. 1740 gift med Ole Andreas Eikrem hvor det henvises til bygdebok for Aukra bind III, side 25.
I boka "Slekter fra Romsdalskysten" av Anna S Julnes er slekta etter Ingebrigt Rasmussen,
"Beinset-slekta" grundig behandlet. Der får vi de samme opplysninger som i bygdebøkene. Kari (med Mari i parantes) er der oppgitt til å være død i 1740, det året det er skifte etter henne. Boka nevner 7 barn som ser ut til å være fødd 1730-1740 etter ca. aldersoppgaver i slektsboka. Kari/Mari er da neppe fødd lenge før 1700.

I skiftet i 1740 er det Mari Ingebretsdatter som er brukt som navn på avdød.
Kildeinformasjon: Møre og Romsdal fylke, Romsdal sorenskriveri, Skifteprotokoll 3A 07 , 1740-1751, oppb: Statsarkivet i Trondheim.
Permanent sidelenke: http://arkivverket.no/URN:sk_read/24616/40/

Barna: Ingebrigt, Amund, Anders, Knut, Sigri, Synnef og Mari. Bortsett fra Ingebrigt er det vel da ingen navn her som direkte kan forbindes med Beinset? Heller ikke kan jeg se det er formyndere fra Beinset. Antatt brødre til avdød, Ingebrigt og Rasmus burde vel vært naturlig til det oppdraget.
Mannen Ole Andersen er det skifte etter i 1752:
http://arkivverket.no/URN:sk_read/24617/77/ Det er utdrag fra begge skifter i "Slekter fra Romsdalskysten side 392.


Med såpass stor etterslekt som Kari/Mari har så er det sikkert mange som skulle hatt en sikker kobling fra henne til Ingebrigt Rasmusen Beinset som skulle være sønn av Rasmus Rasmussen Myklebust og sønnesønn til Store-Rasmus. Denne kobling kan jeg ikke se at de oppgitte bøker har.
Kanskje er det noen som har tanker og ledetråder til en oppklaring av dette.
Til Toppen
Vis Medlemmets Profil Send Privat Melding Besøk Medlemmets Nettside
Skjult navnBle registrert: 18 Nov 2004 10:47:39
Innlegg: 3983
Bosted: KRISTIANSUND N

InnleggSkrevet: 09 Sep 2014 14:24:27    Tittel: Re: Kari/Mari Ingebrigtsdatter (Beinset?) Eikrem, død ca. 17 Svar med Sitat

Mi erfaring er at slike påstander i bygdebøker tar uforholdsmessig tid å rydde opp i. Spesielt hvis de er feil. For da må man sjekke alt mellom himmel og jord for å kunne vise til andre løsninger enn det som bygdebokforfatteren har skrevet. Og her står det nevnt i to bøker, selv om det vel er kone og mann som har skrevet dem, så man kan anta at de har brukt det samme kildegrunnlaget.

På Sølsnes jobbet jeg ganske mye med å finne rett opphav til en kar. Se emnet Einer Oppsal på Sekken - bruker 1723, for forslagene i to bygdebøker så med en gang ut til å være feil. Og det viste det seg også å være.

I et emne på Nordmøre tok vi bl.a. kontakt med bygdebokforfatteren for å få vite hvilke kilder han hadde for å påstå det han gjorde i bygdeboka. Han hadde sendt papirene tilbake til oppdragsgiver, så der fikk vi ikke svar, men etter mye leiting kan vi i hvert fall fastslå at opphavet ikke var fra den garden som det står i bygdeboka. Det var en sønn som havnet der i stedet.

Du bør vel i første omgang kontakte bygdebokforfatteren og spørre hvilket kildegrunnlag han har for å påstå dette?

Hvis han ikke svarer, eller ikke kan gi et godt nok svar, må du, eller andre som vil lete i dette, Helge, nok belage dere på å lete i skifteprotokollene først. Sjekk skiftene til den påståtte slekta, for kanskje kan hennes mann bli oppnevnt som formynder ved seinere anledninger. Eller det kan være en forbindelse i neste slektsledd, og hvis dere er heldige kan det være at det står en slektsrelasjon i skifteprotokollen. Kanskje et søskenbarn blir oppnevnt som formynder ved en anledning.

Samtidig kan det være lurt å sjekke alle andre skifter etter Ingebrigter og likeså Ingebrigtsønner/-døtre og også ektefellene deres.

Hvem eide parter i garden som Kari/Mari bodde på? Kan det ha vært hennes slekt? Pantebøker kan ha informasjon om slektsrelasjoner ved kjøp og salg.
Tingbøkene kan også ha den informasjonen, siden pantebøkene først starter i 1706, og det er også ei lakune i pantebøkene 1724-1730. Men da må du nesten lese hver side om det rette ottinget i tingbøkene. Sunds otting? (Det gjorde jeg da jeg leita etter opphavet til Einer Oppsal på Sekken. Jeg leste alle årene 1711-1720 i tingbøkene om det som skjedde på Volls otting for å prøve å finne tinglysninga av bøkselseddelen.)

Men dette er jo helt vanlig slektsforskning i tidsrommet rett før kirkebøkene starter. Smile Dvs. i det tidsrommet der det ikke finnes kirkebøker, men mange andre gode kilder som skifteprotokoller, pantebøker, tingbøker og militærruller.
Til Toppen
Vis Medlemmets Profil Send Privat Melding
Skjult navnBle registrert: 08 Okt 2012 11:24:46
Innlegg: 1816
Bosted: SKÅLA

InnleggSkrevet: 09 Sep 2014 21:45:15    Tittel: Re: Kari/Mari Ingebrigtsdatter (Beinset?) Eikrem, død ca. 17 Svar med Sitat

Skifte i 1747 etter Rasmus Ingebrigtsen Beinset.
Romsdal sorenskriveri, Skifteprotokoll 3A 07, side 474a.
http://arkivverket.no/URN:sk_read/24616/492/
Til Toppen
Vis Medlemmets Profil Send Privat Melding
Skjult navnBle registrert: 10 Des 2004 11:15:36
Innlegg: 2956
Bosted: REKDAL

InnleggSkrevet: 10 Sep 2014 15:09:57    Tittel: Re: Kari/Mari Ingebrigtsdatter (Beinset?) Eikrem, død ca. 17 Svar med Sitat

Takk til Tore for grundig utgreiing om muligheter for eventuelt å komme til en løsning på spørsmålet om Mari Ingebrigtsen Eikrem sitt opphav.
Og takk til Kjell for skiftet etter Rasmus Ingebrigtsen.

Så mye arbeid vil jeg nok ikke selv legge i dette. Men etter at både Osvald og jeg i tydeforumet reiste spørsmål om bygdebøker/slektsbok er rett så syntes jeg at dette burde debatteres. Ja bygdebokforfatteren burde kontaktes. Kanskje er det folk i slektsforskermiljøet i Midsund, Aukra og Fræna som kan ta det oppdraget? Regner med at de som har lagt ned et stort arbeid i bygdeboknemder og innsamling fortsatt er interessert.
Mari som ho heter i skiftet etter seg (har ikke sett henne navngitt i andre primærkilder) er ikke min ane, men det er ramset opp stor etterslekt i "Slekter fra Romsdalskysten" og nye generasjoner har kommet til senere. De fortjener jo et svar om sitt opphav.
Kanskje er det så enkelt at det finnes en kilde som er brukt og som dokumenterer det som står i bøkene?
Ser at Midsund I bruker navnet Kari. Slekter fra Romsdalskysten bruker Kari (Mari). Aukra III har jeg ikke tilgjengelig. Minst et barnebarn av Kari (Mari) heter Mari.

Men litt tilbake til tvilen. Ingebrigt Rasmussen sin sønn Rasmus på Beinset (Skifte i innlegg nr. 3) hadde en datter Mali (f. ca 1735) som i første ekteskap var gift med enkjemann Anders Andersen Eikrem. (Har ikke sjekket slektskap mellom Anders og Ole Andersen Eikrem mann til hovedpersonen her Kari/Mari). Mali gifter seg så andre gang i 1793 med Ole Eriksen Sporsheim som er sønn av Erik Jørgensen og Si(g)ri Olsdatter Eikrem. Sigrid er datter til Kari/Mari.
Lenke til vielse 8.p. t. siste spalte: http://www.arkivverket.no/URN:kb_read?idx_kildeid=16064&idx_id=16064&u id=ny&idx_side=-42
Det vil da si at Mali i følge de slektsrelasjoner som bøkene oppgir blir gift med sønn til sitt søskenbarn. Det måtte vel ha godkjennelse fra høyere hold og kanskje finnes et sted. Presten har ikke notert noe om at de var "beslektet", men det var vel heller ikke pålagt?
Mali hadde ikke barn, det er skifte etter henne i 1814: http://arkivverket.no/URN:sk_read/24623/114/
Til Toppen
Vis Medlemmets Profil Send Privat Melding Besøk Medlemmets Nettside
Vis Innlegg fra:   
Start nytt emne Alle klokkeslett er EET (Europa)
Side 1 av 1
 
Gå til:  
Du kan ikke starte nye emner i dette forumet
Du kan ikke svare på emner i dette forumet
Du kan ikke endre dine egne innlegg i dette forumet
Du kan ikke slette dine egne innlegg i dette forumet
Du kan ikke laste opp filer til dette forumet
Du kan ikke laste ned filer fra dette forumet


Powered by phpBB 2.0.14 © 2001, 2002 phpBB Group