Slektsforum Slektsforum
Slekt og Data
 
 HjelpHjelp    SøkSøk     Logg InnLogg Inn  Bli medlemBli DIS medlem  engelsk
Hvordan logge på? Les her om registrering og pålogging.
Start nytt emne    
Vis forrige emne :: Vis neste emne  
Av Innlegg
Skjult navnBle registrert: 11 Des 2011 04:47:07
Innlegg: 64
Bosted: OTTESTAD

InnleggSkrevet: 23 Jul 2013 23:09:06    Tittel: Jens Olsen Taarnebye - og hans 4. leiermål i 1823 Svar med Sitat

Jens Olsen Taarnebye fra Hoff i Solør fikk tidlig i 1823 sitt fjerde uekte barn (dåp i februar 1823: Peter Andorff). Det var i Romedal i Hedmark. Jeg har flere ganger lett i kirkebøkene for 1807-23 for Romedal etter de tre første leiermålene. Bestemte meg for å pløye gjennom alt grundig i dag, men det var ingenting å finne.

Det er problematisk å finne riktig Jens i kirkebøkene. En del useriøse anetavler og bygdebøker kompliserer ting ytterlig. Flere slektsgranskere har ment at Jens Olsen Taarnebye var fra Tårnebye i Romedal - og ikke fra Tornbye/Tårneby i Våler i Solør. Det er nemlig en som passer til navnet i Romedal ved folketellingen 1801 og han står også omskrevet i bygdeboka (såvidt). Denne Jens skal ha blitt skoleholder senere. Men hvordan klarte han å få til det - med 4 leiermål? Og om Jens var fra Romedal, hvorfor nevnes dette om Solør? Og hvor er hans tre første leiermål når de ikke var i Romedal?

En annen teori har vært at Jens Olsen har vært fra Hovelsåsen i Solør (Åsnes, tror jeg det var). I såfall får han et uekte barn (Berte) med Pernille Jacobsdatter Kneppe den 4.11.1805 (i Solør). Det er lite å finne i bygdebøkene for Solør, men her er det kanskje noen som sitter på databaser og kan hjelpe?

I Romedalsboka bind 5-2 står det også noe interessant om Taarnebye i Romedal, nemlig at gården het Muggerud før og at den fra Ole Pedersen og Johanne Jensdatter kommer dit ca 1783 kalles Taarnebye - muligens oppkalt etter gården i Solør. Ole og Johanne nevnes som nybyggere i all sin tid. De var tjenestefolk på Presterud i Romedal da de giftet seg der i 1781. Men hvor de kom fra er usikkert. Kanskje fra Solør? I en bok jeg fant på NB/Bokhylla stod det at de kanskje kom fra Odal.

Jeg har sett over ekstrarettsprotokollene for Sør-Hedmark og for Solør - uten noe hell.

Jeg har mer eller mindre slitt med denne greina i 15 år nå - håper noen kan komme med noen friske tanker omkring hvordan jeg kan finne min Jens.

Se også denne tråden: Lenke (Digitalarkivet)

Takknemlig for innspill!
Til Toppen
Vis Medlemmets Profil Send Privat Melding
Vis Innlegg fra:   
Start nytt emne Alle klokkeslett er EET (Europa)
Side 1 av 1
 
Gå til:  
Du kan ikke starte nye emner i dette forumet
Du kan ikke svare på emner i dette forumet
Du kan ikke endre dine egne innlegg i dette forumet
Du kan ikke slette dine egne innlegg i dette forumet
Du kan ikke laste opp filer til dette forumet
Du kan ikke laste ned filer fra dette forumet


Powered by phpBB 2.0.14 © 2001, 2002 phpBB Group