Slektsforum Slektsforum
Slekt og Data
 
 HjelpHjelp    SøkSøk     Logg InnLogg Inn  Bli medlemBli DIS medlem  engelsk
Hvordan logge på? Les her om registrering og pålogging.
Start nytt emne    
Vis forrige emne :: Vis neste emne  
Av Innlegg
Skjult navnBle registrert: 04 Jan 2010 04:13:20
Innlegg: 37
Bosted: SELLEBAKK

InnleggSkrevet: 23 Aug 2017 20:46:49    Tittel: Bråtebruk, badstu, skorstein og høye kinnben. Finske aner? Svar med Sitat

Fra jeg var liten har jeg hørt at vi kanskje er av finsk avstamning. Finnene kom via Sverige fra ca 1640 har jeg lest, og de skilte seg ut fra "oss" ved at de drev svedjebruk, som var noe helt nytt her til lands. De hadde en spesielt efffektiv måte å varme opp hjemmet sitt på, med en omfangsrik skorstein eller peis, og brukte badstu. Noen av mine aner er fra Bådstad ved Enebakk. I en bok om Trøgstad og Baastad av August Baastad utgitt i 1914, skriver han at "fram til 1830-årene dyrket vi korn ved å rydde skogen, brenne bråter og så korn ned i bråtene (bråtebruk). Badstuen ble brukt når de bearbeidet lin.... " Jeg har også aner fra Kråkstad ved Ski. I Nittedal gårdshistorie av Birger Kirkeby beskriver han nabogården, Bøler. "I gamlehuset var den store skorsteinen (peisen) enda ikke fjernet. Hvis ei eng ble kalt "Bråtan" var det fordi det hadde vært et avsvidd skogsområde hvor de hadde sådd korn.. På "Rogbråtamyra" ble det selvfølgelig også sådd rug."
Hvordan skal jeg tolke dette. Har mine aner finsk blod i årene? Eller har bråtabruk vært dyrkningsmåten for korn her i Norge helt fram til våre tippoldeforeldres tid?
Sitat:
Til Toppen
Vis Medlemmets Profil Send Privat Melding
Vis Innlegg fra:   
Start nytt emne Alle klokkeslett er EET (Europa)
Side 1 av 1
 
Gå til:  
Du kan ikke starte nye emner i dette forumet
Du kan ikke svare på emner i dette forumet
Du kan ikke endre dine egne innlegg i dette forumet
Du kan ikke slette dine egne innlegg i dette forumet
Du kan ikke laste opp filer til dette forumet
Du kan ikke laste ned filer fra dette forumet


Powered by phpBB 2.0.14 © 2001, 2002 phpBB Group