Slektsforum Slektsforum
Slekt og Data
 
 HjelpHjelp    SøkSøk     Logg InnLogg Inn  Bli medlemBli DIS medlem  engelsk
Hvordan logge på? Les her om registrering og pålogging.
Start nytt emne    
Vis forrige emne :: Vis neste emne  
Av Innlegg
Skjult navnBle registrert: 19 Feb 2006 02:00:42
Innlegg: 2
Bosted: AKSDAL

InnleggSkrevet: 19 Feb 2006 02:24:36    Tittel: Rustung Svar med Sitat

Sjørøveren og Admiralen Christoffer Trondson fra Seim i Kvinnherrad fikk tilskrevet adelsnavnet Rustung, selv om det er mye som tyder på at han ikke brukte navnet selv.

Senere er jeg blitt fortalt at Christoffer hørte til den yngre Rustung ætta og at erkebiskop Olav Engelbrektson, som vistnok var i slekt med Christoffer, hørte till den eldre Rustung ætta. Ifølge en såkalt tegning av våpenskjoldet til Christoffer, så står det " RUSTUNG II" oppe på tegningen. http://home.no.net/valesvei/Kap19.pdf .

Finnes det noe informasjon om den gamle Rustung ætta hvis da har eksistert? Håper at det er noen som kan hjelpe meg med dette.
Til Toppen
Vis Medlemmets Profil Send Privat Melding
Skjult navnBle registrert: 14 Jul 2004 06:55:25
Innlegg: 1235
Bosted: OSLO

InnleggSkrevet: 19 Feb 2006 12:19:34    Tittel: Re: Rustung Svar med Sitat

Det har vært skrevet ganske mye om disse slektene i Norsk slektshistorisk tidsskrift (NST), og stoffet kan blant annet gjenfinnes ved hjelp av et felles personregister som er publisert på Norsk slektshistorisk forenings webside, www.genealogi.no

Christoffer Trondsson ble i samtidskilder kalt Tronds, etter det nederlandske navnemønsteret med forkortelse av patronymikonet. Minst to av hans døtre er senere kjent med navnet Tronds, så derfor kan Tronds meget vel ha vært oppfattet som slektens slektsnavn i den tiden slektens medlemmer selv var i live. Etter setegården Seim kan slekten også kalles Seim-ætten (Seimætta).

For litteratur om den slekten som het Rustung, se blant annet Henning og P.R. Sollieds artikkel "Losna-ætten" i NST I, Oslo (1928), s. 14 ff, særlig ættleggen på s. 15-16 med tilhørende kommentar. I "Samlinger til det norske Folks Sprog og Historie", som utkom i seks bind på 1830-40-tallet, finnes det en god del om den sognske og bergenske rådmannsslekt Rustung.

Det er helt ukjent at admiralen Christoffer Trondsson eller hans barn skulle slekte / stamme fra adels- og rådmannsslekten Rustung i Sogn / Bergen. Christoffer Trondsson ble første gang kalt "Rustung" i danske kilder - forfattet i Danmark - omkring år 1700 og senere.
Til Toppen
Vis Medlemmets Profil Send Privat Melding Besøk Medlemmets Nettside
Skjult navnBle registrert: 19 Feb 2006 02:00:42
Innlegg: 2
Bosted: AKSDAL

InnleggSkrevet: 22 Feb 2006 03:19:36    Tittel: Re: Rustung Svar med Sitat

Takk for svaret.

Vet du forresten om det kan være mulig at erkebiskop Olav Engelbrektson stammer fra eller var i slekt med Rustung slekta. Jeg har sett to forskjellige slektstre på internett som begge skriver at Olav var av Rustungslekta. Jeg har selv ikke funnet noe som kan støtte dette.

Kan det være en slags misforståelse der man tror at Christoffer var av Rustung ætta og at siden noen kilder henviser til at Christoffer var nevø av Olav, så kom også han fra Rustung ætta. Eller kan det hende at Olav, som var en høy mann i Norge, var i familie med Rustung slekten i Norge.
Til Toppen
Vis Medlemmets Profil Send Privat Melding
Skjult navnBle registrert: 14 Jul 2004 06:55:25
Innlegg: 1235
Bosted: OSLO

InnleggSkrevet: 22 Feb 2006 18:22:03    Tittel: Re: Rustung Svar med Sitat

Nei, det er ikke slik det henger sammen. Jeg kunne nok utredet dette i det vide og det brede, men ser at jeg ikke har lagret alle tekstfilene mine på denne pc'en. Olav Engebrektssons ætt er solid utredet av Trygve Lysaker: Erkebiskop Olav Engelbrektssons bakgrunn, Det Kgl. Norske Videnskabers Selskabs Skrifter, 1961 Nr. 3 (Trondheim, 1961), s. 1-10.

Ellers får jeg henvise til de ulike artiklene i NST om slektskapet mellom Olav Engebrektsson og Christoffer Trondsson. Det er skrevet en del om dette, men ikke alt er helt klart.
Til Toppen
Vis Medlemmets Profil Send Privat Melding Besøk Medlemmets Nettside
Skjult navnBle registrert: 05 Aug 2006 08:41:11
Innlegg: 1
Bosted: AKSDAL

InnleggSkrevet: 05 Aug 2006 20:59:38    Tittel: Re: Rustung Svar med Sitat

Hei igjen.

Både navnet Kristoffer og Christoffer blir brukt om hverandre i både bøker, slektstre, våpenskjold, segl og i gamle brev. Foreksempel blir forbokstavene K.T. brukt i seglet fra 1529 og flere eldre kilder bruker navnet Kristoffer. Men både i skiftebrevene fra 1578 etter han og i vielsattesten til sønnen Enno, da han giftet seg med Anne Marie de Wittersheim, står det at navnet var Christoffer.

Kan det være at han selv endret navnet sitt fra Kristoffer til Christoffer da han vistnok skulle ha blitt adlet i Danmark og at det var omtrent da hans døtre tok til å bruke etternavnet Tronds. I Danmark var det jo vanlig å bruke Ch.. og ikke K.. Bare se på de danske kongene, som annenhver gang fikk navnet Christian. I Norge ville de nok fått navnet Kristian.

Tviler litt på om sønnen Enno hadde godtatt at faren hans sitt navn hadde blitt skrevet feil i sin egen vielseattest. Hva tror du om det.
Til Toppen
Vis Medlemmets Profil Send Privat Melding
Skjult navnBle registrert: 14 Jul 2004 06:55:25
Innlegg: 1235
Bosted: OSLO

InnleggSkrevet: 10 Aug 2006 00:45:21    Tittel: Re: Rustung Svar med Sitat

Det spilte ingen rolle om fornavnet ble stavet Kristoffer, Christopher, Christoffer eller på andre måter - det som betød noe var selvsagt uttalen. Og uttalen igjen varierte med i hvilket språk navnet ble fortalt i (nederlandsk, norsk etc).

Jeg kjente ikke til at Enno hadde vært gift - kan du opplyse om hvor du fant vielsesattesten hans ? (Jeg tror det ikke, før jeg ser det.)
Til Toppen
Vis Medlemmets Profil Send Privat Melding Besøk Medlemmets Nettside
Skjult navnBle registrert: 30 Aug 2006 12:34:12
Innlegg: 1
Bosted: AKSDAL

InnleggSkrevet: 30 Aug 2006 00:39:33    Tittel: Rustung Svar med Sitat

Hei igjen. Pågrunn av et samarbeid med andre angående Enno og hans liv, så kan jeg desverre ikke oppgi kildene før prosjektet er helt ferdig og lagt ut på følgende nettside [sensurert på grunn av virusvarsel]. Dette vil skje i løpet av høsten 2006 eller våren 2007.

[fjernet lenke på grunn av virus, THV 19/10 2009]
Til Toppen
Vis Medlemmets Profil Send Privat Melding
Vis Innlegg fra:   
Start nytt emne Alle klokkeslett er CET (Europa)
Side 1 av 1
 
Gå til:  
Du kan ikke starte nye emner i dette forumet
Du kan ikke svare på emner i dette forumet
Du kan ikke endre dine egne innlegg i dette forumet
Du kan ikke slette dine egne innlegg i dette forumet
Du kan ikke laste opp filer til dette forumet
Du kan ikke laste ned filer fra dette forumet


Powered by phpBB 2.0.14 © 2001, 2002 phpBB Group