Slektsforum Slektsforum
Slekt og Data
 
 HjelpHjelp    SøkSøk     Logg InnLogg Inn  Bli medlemBli DIS medlem  engelsk
Hvordan logge på? Les her om registrering og pålogging.
Start nytt emne    
Vis forrige emne :: Vis neste emne  
Av Innlegg
Skjult navnBle registrert: 17 Nov 2004 11:03:30
Innlegg: 87
Bosted: OSLO

InnleggSkrevet: 16 Des 2006 01:00:25    Tittel: Emigrasjon til Amerika Svar med Sitat

Funnert i Helgeland Arbeiderblad

Oversatte historien om Hanna og Torvald

Bjørnar Bergh, opprinnelig fra Leirfjord, har oversatt et hefte som i sin tid ble skrevet i Amerika for at stadig nye generasjoner skulle vite noe om sine formørdre og forfedre fra Leirfjord.
null Send som postkort Se større bilde HISTORIEN OM HANNA OG THORVALD: Bjørnar Bergh som arbeider som landbrukssjef i Rana kommune, har oversatt og redigert et hefte om Hanna og Thorvald som emigrerte til Amerika rundt første verdenskrig. (Foto: Martin Jøsevold)
Skriv ut denne siden
Tips en venn om denne saken
Av: Martin Jøsevold

Hvem var mine formødre- og fedre? Hvor kom de fra og hvordan var livet deres? Dette er vanlige spørsmål for alle mennesker. Men ekstra sterke og påtrengende blir sånne spørsmål for etterkommerne etter immigranter. Og historien kan fortelle om stor uvitenhet og mange misforståelser blant andre- og tredjegenersjons nordmenn i Amerika.

For å motvirke denne kunnskapsløsheten og sikre at hennes etterkommere skulle vite noe om opprinelsen på Moen og i Tømmervika i Leirfjord, skrev i sin tid Aslaug Kris Dermott som var datter av Hanna Tømmervik og Thorvald Moen et hefte som skulle gi hennes etterkommere innsikt i sine beste- og oldeforeldres liv både før og etter de kom til Amerika. Aslaug var født rundt 1925 og ble lærer og rektor i diverse barneskoler. Hun døde for få år siden.

Bjørnar Bergh, sønn av Aslaug og Johan Bergh på Leland, som er søskenbarn til Aslaug Kris Dermott, har i høst oversatt dette heftet til norsk, fått det trykket med et rikholdig billedmateriale og gitt det ut. – Jeg tror at også den delen av familien som ble igjen i Norge, ja også andre med røtter i Leirfjord, kan ha glede og nytte av å vite litt om det livet som møtte emigrantene til den nye verden, sier Bjørnar Bergh.

Hovedpersonene i historien som presenteres i heftet er Hanna Tømmervik og Thorvald Moen. Thorvald kom som navnet antyder fra gården Moen like utenfor Leland der han vokste opp rundt forrige århundreskifte sammen med sine åtte søsken. Fem gutter og fire jenter vokste opp på Moen på den tiden. En av søstrene til Thorvald var Aslaug som hele Leirfjord lærte å kjenne ettersom hun drev butikk (Bergh-bryggen) til hun var langt over 80 år.

Selv ble hun nesten 102 år og Helgeland Arbeiderblad var på besøk hos henne da hun rundet 100 år i 2004. Da fortalte hun blant annet om da hun besøkte sin bror Thorvald i Laguna Beach i California og jobbet i kafeen hans. Hun var ikke lite stolt av å kunne fortelle at hun under oppholdet ble kåret til den vakreste jenta i Laguna Beach.

Hanna Tømmervik kom fra et småbruk i Tømmervika i Leirfjord og måtte vente i åtte år på at forloveden Thorvald kom hjem for å hente henne til Amerika. Hun ville ikke være noen "postordre-brud" så hun forlangte at han kom hjem til Norge og giftet seg med henne før hun dro bortover.

Historien om de to sine liv i USA er et glimrende eksempel på at alle sorger langt fra var slukket selv om folk kom seg vekk fra fattig-Norge og til Amerika. Historien om Hanna og Thorvald er historien om mye slit og mange skuffelser. Men samtidig om folk som hadde sterk vilje, arbeidsmoral og en gjennomgående menneskevennlig etisk holdning som gjorde dem elsket og aktet i mange forskjellige kretser.

Bjørnar Berghs håp er at mange finner glede i heftet sånn at de får innsikt i allfall i biter av sin egen historie. Heftet er å få kjøpt på enkelte butikker i Leirfjord.
Tips en venn om denne saken Tips en venn om denne
Til Toppen
Vis Medlemmets Profil Send Privat Melding
Vis Innlegg fra:   
Start nytt emne Alle klokkeslett er EET (Europa)
Side 1 av 1
 
Gå til:  
Du kan ikke starte nye emner i dette forumet
Du kan ikke svare på emner i dette forumet
Du kan ikke endre dine egne innlegg i dette forumet
Du kan ikke slette dine egne innlegg i dette forumet
Du kan ikke laste opp filer til dette forumet
Du kan ikke laste ned filer fra dette forumet


Powered by phpBB 2.0.14 © 2001, 2002 phpBB Group