Slektsforum Slektsforum
Slekt og Data
 
 HjelpHjelp    SøkSøk     Logg InnLogg Inn  Bli medlemBli DIS medlem  engelsk
Hvordan logge på? Les her om registrering og pålogging.
Start nytt emne    
Vis forrige emne :: Vis neste emne  
Av Innlegg
Skjult navnBle registrert: 11 Jan 2008 08:14:29
Innlegg: 4
Bosted: MYSEN

InnleggSkrevet: 11 Jan 2008 20:19:12    Tittel: Marilyn Monroe og Haugesund Svar med Sitat

Hei,
Jeg har fått materiale fra USA som påstår at Marilyn Monroe hadde slektsrøtter fra Østfold. Jeg tar nok slikt med noen klyper salt, men anledningen tilskynder meg til å spørre om det i Haugesund - med sin Monroe-statue - er kjent hvem filmdivaens (eventuelle) norske røtter er?

Gunnar Anderson, Indre Østfold
Til Toppen
Vis Medlemmets Profil Send Privat Melding
Skjult navnBle registrert: 04 Des 2004 06:24:03
Innlegg: 52
Bosted: HAUGESUND

InnleggSkrevet: 12 Jan 2008 17:35:15    Tittel: Re: Marilyn Monroe og Haugesund Svar med Sitat

Myten er omdiskutert, er er noen omtaler:
Slik kan man oppsummere skjebnen til Norma Jean Baker, adskillig bedre kjent som Marilyn Monroe. Hennes korte liv begynte trist, beveget seg mot svimlende høyder og endte tragisk. Deretter ble hun udødelig. Oppveksten minner mest av alt om en skillingsvise: Moren, Gladys Baker, befant seg stort sett på psykiatriske institusjoner. Datteren ble overlatt til barnehjem og diverse fosterhjem. Som 16-åring ble hun presset til å gifte seg med nabogutten Jim Dougherty. Det kortvarige ekteskapet markerte innledningen på en lang rekke forhold, som uten hell søkte å kompensere for en kjærlighetsløs barndom og en fraværende far. Denne farens virkelige identitet har forblitt en hemmelighet, selv om enkelte tips går i retning av Gladys' ektemann, bakeren Martin Edvard Mortensen, som hadde utvandret fra Haugesund. Mortensen og Marilyns mor var separert da barnet ble unnfanget, men Haugesund har likevel insistert på slektskapet ved å reise en Marilyn-statue i byen.

Myten-Haugalandet-HollywoodMyten rundt Marilyn Monroe (1926-1962) og hennes slektskap til Haugesund har i mange år vært vært et hett tema i vårt diskutert. Monroe har i dag rukket å bli en legende. Hollywoods drømmefabrikk skapte en kvinne som beundres like mye i dag som for femti år siden. Hennes år som filmstjerne hos 20th Century Fox formet henne som den dumme blondinen med stort hjerte gjennom filmene "Gentlemen prefer Blondes" (1954) og "Seven Year Itch" (1955) Men Marilyn Monroe ble et offer for sine roller og fikk problemer med å finne sitt eget selvbilde i filmkolonien. Hennes personlige tragedier har skapt myten rundt hennes navn. Foredraget beretter om det eventuelle slektskapet til Haugesund og hennes filmkarriere.

Mvh
Hans Gangstø
Til Toppen
Vis Medlemmets Profil Send Privat Melding
Skjult navnBle registrert: 11 Jan 2008 08:14:29
Innlegg: 4
Bosted: MYSEN

InnleggSkrevet: 13 Jan 2008 17:29:47    Tittel: Re: Marilyn Monroe og Haugesund Svar med Sitat

Hei, og takk for innspill.
Myten, tragedien og ukebladstoffet er sin del av historien.
Jeg er mer ute etter den gode Mortensens røtter - om de har forbindelser til bl.a. Østfold som det er påstått overfor meg.

Jeg har registrert at danske slektsgransker har hevdet at Mortensen var dansk, og jeg har ikke funnet noen bekreftelse på nettet om hvor han egentlig kom fra - hvem var hans foreldre??

Jeg møter nok påstanden jeg har mottatt med all mulig tvil, men regner med at om noen har dokumentert hans opphav bør det være folk i Haugesundsområdet - siden byen har skaffet seg statuen av datteren....

Derfor fint om det kan oppsummeres kortfattet hvem den omtalte Mortensen egentlig var.

Vennlig hilsen Gunnar A.
Til Toppen
Vis Medlemmets Profil Send Privat Melding
Skjult navnBle registrert: 28 Okt 2005 11:59:11
Innlegg: 859
Bosted: TILLER

InnleggSkrevet: 13 Jan 2008 20:24:04    Tittel: Re: Marilyn Monroe og Haugesund Svar med Sitat

Slik jeg har forstått det må det være gjennom sin far at Marilyn kan være norskættet. Han het trolig Martin Edward Mortenson, men amerikanerne selv har visst hatt problemer med å finne ut mye om Marilyns far. Det var visst til og med to kandidater, hvorav den ene var norsk.

Se link.
http://www.geocities.com/andrea_w6/Mortensen.html

Marilyns mor var født i Mexico, og det ser ut til at den greina er en god del fjerne fra Norge. Hvis du leter videre, vil jeg anbefale deg å jobbe med denne Mortenson. Du kan google og finne mye på nettet.

Her er noe mer om Marilyns forfedre (NB! Dette er samme kilde, så det kan være lurt å kryssjekke...)
http://www.geocities.com/andrea_w6/Gladys.html

Krister
Til Toppen
Vis Medlemmets Profil Send Privat Melding
Skjult navnBle registrert: 28 Okt 2005 11:59:11
Innlegg: 859
Bosted: TILLER

InnleggSkrevet: 13 Jan 2008 20:27:58    Tittel: Re: Marilyn Monroe og Haugesund Svar med Sitat

Her er noe jeg har klippet fra nettet (NB! Jeg har ikke sjekket noe rundt opplysningene):

Det er ukjent hvem som var faren hennes.

På fødselspapirene førte moren, Gladys Baker, opp eksmannen sin, halvt norske Martin Edward Mortenson. De to giftet seg 11/10-1924, men ekteskapet varte bare i rundt et halvt år. Faren hans, Martin Mortenson, var født i Haugesund, men immigrerte til USA i ca 1880 der han giftet seg med Stella Higgins. Sønnen deres, Martin Edward Mortenson, ble født i 1897.

Det er veldig mange som tviler på at Mortenson faktisk var faren til Marilyn. Gladys Baker hadde etter skilsmissen et forhold til kollegaen sin, Charles Stanley Gifford. Han var gift da de innledet forholdet, men konen skilte seg på grunn av utroskapet. Gifford forlot visstnok Gladys da hun ble gravid. Marilyn ble født 1/6-1926. I følge Marilyns første ektemann, James Dougherty, trodde hun selv at Gifford var faren.

Marilyn selv har uttalt dette om faren sin:

"Oh, how I wished I had a Dad."

"He didn't want the world to know I was his love child, his mistake."

"All I really wanted from him was to let me call him father."
Til Toppen
Vis Medlemmets Profil Send Privat Melding
Skjult navnBle registrert: 28 Okt 2005 11:59:11
Innlegg: 859
Bosted: TILLER

InnleggSkrevet: 13 Jan 2008 20:35:50    Tittel: Re: Marilyn Monroe og Haugesund Svar med Sitat

Sender deg fødselsattesten til Marilyn (se vedlegg).

Det er visst ingen tvil om at mora Gladys andre ektemann var norskættet, men det er mer spørsmål om han faktisk var faren, selv om han var oppført som far. Foreldrene ble nemlig skilt lenge før Marilyn ble født.

Krister
Til Toppen
Vis Medlemmets Profil Send Privat Melding
Skjult navnBle registrert: 28 Okt 2005 11:59:11
Innlegg: 859
Bosted: TILLER

InnleggSkrevet: 13 Jan 2008 20:46:05    Tittel: Re: Marilyn Monroe og Haugesund Svar med Sitat

Ble litt ivrig nå...

Her er sesjonregistreringen til Marilyns mulige norskættede far, i forbindelse med første verdenskrig.

Krister
Til Toppen
Vis Medlemmets Profil Send Privat Melding
Skjult navnBle registrert: 25 Jan 2008 04:01:22
Innlegg: 4
Bosted: SKJOLD

InnleggSkrevet: 25 Jan 2008 16:28:16    Tittel: Re: Marilyn Monroe og Haugesund Svar med Sitat

Hans Gangstø skrev:
"Myten rundt Marilyn Monroe (1926-1962) og hennes slektskap til Haugesund har i mange år vært vært et hett tema i vårt distrikt."

I siste utgave av Vindetreet - sogeskrift for "gamle" Vindafjord - finnes det en interessant og fornøyelig artikkel som viser ganske godt hvor gammel og het denne historien egentlig er. Artikkelen av Anne Kristine Lilleskog Andersen har tittelen "Då verdspressa kom" og undertittel "Bønhuset betre enn bio tycker Marylins farmor".

Martin Mortensen var opprinnelig fra Skjold, og artikkelen beskriver hvordan journalister dukket opp her i 1956 for å spore opp slektninger av Marilyn. Det er også faksimile av ett helsides oppslag i den svenske hovedstadsavisen Aftonbladet fra 25. mars 1956. Utsagnet "Bönhuset bättre än bio tycker Marilyns farmor" er selvfølgelig den prangende overskriften her, sammen med "Koski hittar 34 norske släktningar till Marilyn Monroe". Det er også et stort bilde av det som altså skal være Marilyns farmor - "ei lita krokig gumma på 82 som aldrig har varit på bio", fordi: "- Det finns ju kyrkja och bedehus och inte ens det har man tid med alltid!"

Videre er det bilde av Martin Mortenson og 6 mindre bilder av det som antakelig skal være andre norske slektninger av Marilyn Monroe.
Til Toppen
Vis Medlemmets Profil Send Privat Melding
Skjult navnBle registrert: 11 Jan 2008 08:14:29
Innlegg: 4
Bosted: MYSEN

InnleggSkrevet: 17 Mar 2008 14:01:41    Tittel: Re: Marilyn Monroe og Haugesund Svar med Sitat

Takk for innspill her!
Jeg merker meg at ingen har kommet med noe konkret om MMs ev norske ane. Betyr det at det lokale slektsforskermiljø ikke har opplysninger som ev kan verifisere de amerikanske opplysninger?

Mvh Gunnar
Til Toppen
Vis Medlemmets Profil Send Privat Melding
Skjult navnBle registrert: 25 Jan 2008 04:01:22
Innlegg: 4
Bosted: SKJOLD

InnleggSkrevet: 19 Mar 2008 05:15:34    Tittel: Re: Marilyn Monroe og Haugesund Svar med Sitat

Forvirrende sak, dette her! Men det er altså anene til Edward Martin Mortensen - født i California 26. februar 1897 og død 10. februar 1981 - du er ute etter.
Det er han som figurerer på Marilyns fødselsattest.

Den historien jeg la fram handler om en annen: Martin Andreas Mortensen, født i Skjold 7. juli 1894. Såvidt jeg har forstått er det han som døde i en motorsykkelulykke i USA på slutten av 20-tallet (jfr. Krister Olsens første link ).

Det synes å være en del sammenblandinger av disse to rundt omkring på nettet, og også her i tråden - ikke minst av meg... Faksimilen fra Aftonbladet viser "Skjolda-Mortensen" i bakerutstyr, så det er er nok han Hans Gangstø refererer til som den utvandrede bakeren? (Krister Olsen skriver at det er farfaren til Marilyn (iallfall på papiret) som var fra Haugesund - han kan jo også ha vært baker, for alt jeg vet.)

Om denne "Skjolda-Mortensen" overhodet traff moren til Marilyn eller om han bare er blandet inn i historien på grunn av likhet i navn, alder og geografisk tilhørighet med han andre - det vet jeg ingen ting om. Linken Krister Olsen postet indikerer vel at det rett og slett kan dreie seg om en forveksling når sykehuspersonell skulle kontakte Mortensen på Gladys vegne. Men jeg kommer nok til å forhøre meg litt, bl.a. med hun som har skrevet artikkelen jeg viste til.

Jeg beklager mitt bidrag til forvirringen her, men det med "verdenspressen" som kom til Skjold i 1956 var jo uansett en fascinerende historie!

Når det gjelder ditt spørsmål om anene til Edward Martin så kan jeg dessverre ikke hjelpe, nå heller... Embarassed
Til Toppen
Vis Medlemmets Profil Send Privat Melding
Skjult navnBle registrert: 25 Jan 2008 04:01:22
Innlegg: 4
Bosted: SKJOLD

InnleggSkrevet: 27 Mar 2008 18:06:40    Tittel: Re: Marilyn Monroe og Haugesund Svar med Sitat

I dagens Grannar - lokalavisa for Vindafjord og Etne - står det faktisk en tresiders artikkel om Marilyn Monroes evt. røtter i Skjold.

Artikkelen er bl.a. basert på samtaler med Lilleskog Andersen som skrev i Vindetreet (hun er forresten tremenningen til Marilyn hvis "Skjolda-Mortensen" er faren hennes). Etter det som står der er det visst ingen tvil om at "Skjolda-Mortensen" traff Gladys, og at det er denne Mortensen som er opphavet til myten om Marilyns norske opphav - og statuen ved Smedasundet. Han het Martin Andreas ved dåpen og i Norge, men tok navnet Martin Edward i USA.

Denne andre Mortensen står det ikke så mye om utover det som er nevnt her i tråden før. Nå vet jo ikke jeg hvor mye arbeid folk på Haugalandet har lagt i å sjekke opp rundt denne "konkurrenten" i Marilyn-myten (Lilleskog Andersen vektlegger ellers at hun ikke er så veldig opptatt av akkurat den delen av Mortensens historie), men det virker som "han andre" er en kar det vites lite om. Faktisk så står det at det har vært spekulert i at det kan være samme person: At "vår" Mortensen har bløffet om motorsykkelulykken - da antakelig for å kunne starte et nytt liv...!

Her er en link til det som står på nettutgaven av Grannar, men det er ikke mye. De som er interesserte må nok pent skaffe seg papirutgaven...
Til Toppen
Vis Medlemmets Profil Send Privat Melding
Skjult navnBle registrert: 28 Nov 2005 07:46:20
Innlegg: 60
Bosted: BERGEN

InnleggSkrevet: 03 Apr 2008 20:04:53    Tittel: Re: Marilyn Monroe og Haugesund Svar med Sitat

Krister, du skriver 13. januar:'..Faren hans, Martin Mortenson, var født i Haugesund, men immigrerte til USA i ca 1880..' Har du eller andre funnet denne Martin Mortenson i 1865-tellingen i Haugesund?

Jeg sliter svært med å fine vedkommende. Han skal i følge Census 1900 være født i februar 1861 i Norge. That's it!

Ellers kan dere følge mine tråder om saken på http://digitalarkivet.uib.no/cgi-win/WebDebatt.exe?slag=listinnlegg&de batt=brukar&temanr=58255 og aprpos Østfold http://digitalarkivet.uib.no/cgi-win/WebDebatt.exe?slag=listinnlegg&de batt=brukar&temanr=58374

Ja, kanskje, Østfold har visst vært fremme flere ganger har jeg hørt.

Jeg har nå kontakt med en utmerket slektsforkser i LA, som graver i arkivene 'ower there'.

Mvh
Arnfrid Laughing
Til Toppen
Vis Medlemmets Profil Send Privat Melding Besøk Medlemmets Nettside
Skjult navnBle registrert: 22 Aug 2010 05:57:59
Innlegg: 1
Bosted: Hvittingfoss

InnleggSkrevet: 22 Aug 2010 18:05:09    Tittel: Re: Marilyn Monroe og Haugesund Svar med Sitat

Hei

Meg fortalt var Edward Mortensen fra Vestfold, enten Sandefjord eller Larvik. Edward hadde en bror Johanes Mortensen som bodde i Vitingfos (nå Hvittingfoss), der ble han gift og fikk to barn Rudolf og Eva
Til Toppen
Vis Medlemmets Profil Send Privat Melding
Skjult navnBle registrert: 28 Feb 2005 05:17:46
Innlegg: 1402
Bosted: HAUGESUND

InnleggSkrevet: 23 Aug 2010 10:01:45    Tittel: Re: Marilyn Monroe og Haugesund Svar med Sitat

Se denne debatten: http://da2.uib.no/cgi-win/WebDebatt.exe?slag=listinnlegg&debatt=brukar &temanr=58255&sok=monroe&nr=1&antinnlegg=170&startnr=&antall=&spraak=# anker
Mvh. Johan Arthur Hansen
Til Toppen
Vis Medlemmets Profil Send Privat Melding
Vis Innlegg fra:   
Start nytt emne Alle klokkeslett er CET (Europa)
Side 1 av 1
 
Gå til:  
Du kan ikke starte nye emner i dette forumet
Du kan ikke svare på emner i dette forumet
Du kan ikke endre dine egne innlegg i dette forumet
Du kan ikke slette dine egne innlegg i dette forumet
Du kan ikke laste opp filer til dette forumet
Du kan ikke laste ned filer fra dette forumet


Powered by phpBB 2.0.14 © 2001, 2002 phpBB Group