DIS-Norge
 
  English Norsk  

Et nytt Slekt og Data er på vei ut til deg

I disse dager er årets første nummer av Slekt og Data på vei ut i postkassene til våre medlemmer. Dette nummeret har temaet «Sjø og kyst». 

I bladet finner du blant annet disse artiklene:

  • Historiske kilder til sjøfolk
  • Krigsseilerne
  • Slik leser du sjømannsrullene

Vi har også med en artikkel der tre medlemmer forteller om hvordan de klarte å spore opp sine forsvunnede sjømenn. Som en liten ekstra overraskelse, gir vi deg en historie av samme type som ikke står i bladet. Her får du derfor historien om den rømte sjømannen Samuel Karlson, skrevet av Synøve Svendsen:

En ung sjømann rømmer

Samuel er født i Tjølling 15. mai 1859. Moren dør tidlig, Samuel er fjorten år. Som så mange andre gutter drar han til sjøs. Første innrullering er datert i april 1875, bare ett par dager etter konfirmasjon.

Den siste turen over Atlanteren, etter fem år som sjømann, ender i Baltimore. Da rømmer han, alt iflg. rullene fra Larvik, og blir søkk borte. Det er ikke mulig å finne ham igjen noen steder, ikke i folketellinger, ikke i sjøinnrulleringer, ikke i dødsfall-lister.

Han er borte vekk. Helt til jeg en dag sender av gårde et søk «ut i skyene». Jeg har gjort så mange forsøk før uten å lykkes. Denne gangen dukker en Samuel Samuelsen 1859-modell opp blant mange andre Samueler. I Quebec i Canada. Tenk det, og jeg som hele tiden har lett etter Samuel Karlsen! Det er jo det navnet som står på «rullebladet» hans. Det var en tilfeldighet at jeg fant han nettopp med dette navnet. Men faren het Samuelsen, og selv om det vanlige var å bruke farens fornavn, noen han også gjorde her i Norge, hendte det vel at farens etternavn ble tatt i bruk som familienavn.

En søster, som giftet seg i 1884, er også innført i kirkeboka med etternavn Samuelsen.

Canadiske kirkebøker kan være en utfordring å lese

Om gamle norske kirkebøker kan være vanskelig å tyde, så er canadiske så visst ikke noe enklere. Ihvertfall ikke for en som aldri har lært fransk! Men noe er ganske greit å forstå.

Så finner jeg en tekst – på fransk selvfølgelig – som forteller om en dåp: A l'âge de 25 ans, jeune matelot ayant laissé son navire il y a 15 mois. Luthérien, baptisé sous condition et absous de l'hérésie et de toute censure encourue pour cause. Parrain Ovide Bossé, shérif du lieu. Marraine, Mme Bossé. Google-oversatt blir det: I en alder av 25, ung sjømann som forlot skipet der 15 måneder. Lutherske døpt betinget og frifunnet for kjetteri og sensur påløper på grunn. Godfather Ovide Bosse, sheriff av sted. Gudmor, Ms Bosse.

Katolsk dåp var nødvendig før bryllup

Javel ja! Det forklarer vel det ekstra navnet ’Joseph’ som dukker opp noen steder. Han gifter seg jo. I franske, katolske Canada. Bruden er katolsk, såvidt jeg kan skjønne ut fra det jeg etterhvert finner. Derfor er dåp og konvertering til «Roman Catolic» nødvendig før han kan ta bruden med seg hjem.

Alt dette finner jeg på Ancestry. Nå går det «slag i slag». Jeg finner mer. Samuel og Celestine får elleve barn. Flere dør som spedbarn, men noen blir voksne, gifter seg og har etterkommer. Célestine dør 42 år gammel. Samuel gifter seg igjen og får to døtre til, som begge dør som spedbarn.

Samuel er funnet igjen

Tilbake til Samuels katolske dåp. Finner innføringen i kirkeboka. Der står det ’fils legitime de Carls Frederic Samuelson et de Mary Knutsen, de Lauvig, en Norwege’. Tjølling er jo rett utenfor Larvik (Laurvig). Jeg lar all tvil fare selv om jeg ikke har funnet fødselsdatoen hans noe sted i kirkebøkene fra Canada.

Samuel, født 15. mai 1859 i Tjølling, sønn av Carl Fredrik Samuelsen og Anne Marie Knudsdatter, er funnet igjen!