DIS-Norge
 
  English Norsk  

Kom igang med slektsforskning!

Slik kommer du igang med slektsforskning. Disse tipsene kan være gode å ha når man er nybegynner, men er også en god guide om man er mer erfaren:

1. Snakk med slekt og kjente for å samle mest mulig opplysninger før du begynner å lete andre steder
Første bud er å snakke med levende slektninger – enten det er foreldre, besteforeldre eller kanskje oldeforeldre. De vet mer enn deg. Spør og grav både om deres egen historie, og om familiens. Her er våre tips til de viktigste spørsmålene du bør stille når du driver med slektsforskning. 

2. Oppsøk familiens gamle fotoalbum
Gå grundig til verks for å dokumentere hvem som er avbildet. Notér både navn, fødested, fødselsdato, dødsdato og alt av andre relevante og interessante opplysninger. Husk å ikke bare spørre om hva og hvor, men også hvorfor. Det fleste historier blir mer spennende når du klarer å sette det inn i et større sammenheng.

3. Planlegg forskningen din
Det er lurt å være systematisk fra første stund. Skriv ned hvor du har funnet opplysningene dine, det er fort gjort å glemme. Tenk igjennom hvordan du vil registrere dataene dine. Registrer kilder for alle opplysninger og vurder kildene. Vær kritisk - det er ikke alt du kommer over som alltid er helt riktig. Husk alltid å sjekke opplysningene du finner på Internett med de originale kildene.

4. Skaff deg et slektsprogram
Et slektsprogram kan hjelpe det å holde orden på dataene dine. Test ut forskjellige program og se hva du liker. Her finner du en liste over de mest brukte programmene.

5. Lær deg det mest grunnleggende
Ta et nybegynnerkurs i regi av Slekt og Data, eller les deg opp på det mest grunnleggende. Da sparer du deg for mye arbeid. Bøkene «Våre Røtter» og «På sporet av familien» gir begge god og lettfattelig innføring i slektsforskning.

6. Start letingen etter mer informasjon om din slekt
Nå er det enklere enn noen gang å søke i fortiden hjemmefra, mye er digitalisert og lett tilgjengelig fra din egen PC eller mobil:

  • Hos Digitalarkivet kan du søke direkte i blant annet folketellinger og kirkebøker. Et tips kan være å begynne å lete i folketellingen fra 1910, som er den siste tilgjengelige folketellingen. Alternativt kan du finne informasjon på Registreringssentralen for historiske data.
  • I Bokhylla til Nasjonalbiblioteket kan du blant annet finner du en rekke bygdebøker som er søkbare.
  • Databasen Gravminner gir deg en mulighet til å finne slektninger i perioden etter år 1900, hvor tilgangen til kirkebøker og folketellinger er begrenset.
  • DIS-Norge har også laget en oversikt over ulike tilgjengelige kilder for den enkelte kommune. Dette kan være et lurt sted å starte for å få en oversikt over hvilke kilder som er tilgjengelige i din kommune.
  • Genealogiske ressurser er en enorm lenkesamling av slektsrelevante kilder som kan hjelpe deg videre.
  • Sjekk om det finnes en bygdebok for området du leter.
  • Søk etter familie i Family Search.

7. Be om hjelp, og hjelp andre

Alle slektsforskere opplever å få noen slektsnøtter som er vanskeligere å knekke enn andre. Da kan det være lurt å be hjelp. Det som kjennetegner mange slektsforskere er nettopp vilje og evne til å hjelpe andre.

  • Slektsforum er et av Norges største forum for slektsforskere. Her kan alle som er interessert i slekt og familiehistorie delta. Ingen spørsmål er for små eller for store. Digitalarkivet har også et eget forum hvor man kan få hjelp. 
  • Oppsøk kurs, foredrag og slektskafé i regi av Slekt og Data. Disse blir arrangert over hele landet, og her kan du møte og lære mer av andre som har samme interesse som deg. Mange slektsforskere syns også det er motiverende og givende å kunne dele informasjonen de har funnet med andre. DIS-Norges arrangementer er en arena for dette.
  • Ta kontakt med andre slektsforskere som er interessert i samme geografiske område som dine aner hører til gjennom slektsforskerbasen.